Άρτεμις Πυρπύλη

Άρτεμις Πυρπύλη 1024 820 dancecenter

09/10/22 – 23/10/22

Εικαστικές και Παραστατικές Τέχνες
Τίτλος πρότζεκτ: “ΝΕΤΤΕ: a kinesic experiment”
Ελλάδα/Γαλλία

ΝΕΤΤΕ: a kinesic experiment

Ανοιχτή παρουσίαση: 22 Οκτωβρίου 2022 στις 20:00
Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί

Το 2019, η Άρτεμις Πυρπύλη επισκέπτεται για πρώτη φορά το πατρικό σπίτι της γιαγιάς της, 7 χρόνια μετά τον θάνατο της. Ψάχνοντας στα δωμάτια, τα συρτάρια και τα κουτιά, ανακαλύπτει το νεαρό κορίτσι που ήταν στην δεκαετία του ’40. Χορεύτρια, γυμνάστρια, άνθρωπος σε διαρκή κίνηση, μια ανήσυχη κοπέλα που οι δικοί της άνθρωποι φώναζαν Nette.
Ποια πραγματικά ήταν η Nette και ποια ήταν η σύνδεση μαζί της;
Η κοινή σιωπή, από το αναπόφευκτο του θανάτου της, έγινε σιγά σιγά μια αφορμή για να βρεθεί η κοινή τους φωνή για όλα όσα δεν γνώριζε ότι τις ενώνουν.
Έτσι προέκυψε το ομώνυμο φωτογραφικό βιβλίο NETTE.
To project «ΝΕΤΤΕ: a kinesic experiment» είναι μια προσπάθεια καταγραφής ενός κινητικού αυτοσχεδιασμού με αφετηρία και σε αλληλεπίδραση με αρχειακές εικόνες της Nette, σε κίνηση.
Η κινητική έκφραση θα δομηθεί στο φυσικό τοπίο της Σύρου (σε συνοχή με την φύση ως φόντο στο αρχειακό υλικό) αφήνοντας ανοικτό το αποτέλεσμα που μπορεί να προκύψει μέσα από αυτή την εσωτερική “ζύμωση” πειραματισμού/αυτοσχεδιασμού βασισμένη στην αλληλεπίδραση με την κινητική έκφραση της γιαγιάς της.
Στόχος είναι η περαιτέρω σύνδεση της προσωπικής σχέσης εγγονής-γιαγιάς, αλλά και η εξερεύνηση της ευρύτερης σύνδεσης φωτογραφίας-χορού.
Τελικό αποτέλεσμα θα είναι ένα βίντεο που θα περιλαμβάνει τόσο το αρχειακό υλικό όσο και την καταγραφή του κινητικού πειραματισμού καθώς μέσα από αυτό θα προσεγγίσει την έκφραση και την σωματικότητα της Nette διερευνώντας παράλληλα την κίνηση μέσα από την καταγραφή της.

Εργαστήριο με τη φωτογράφο Άρτεμις Πυρπύλη
Αρχειακές και σύγχρονες εικόνες στην αφήγηση ενός φωτογραφικού έργου

H Άρτεμις Πυρπύλη (1987) είναι γαλλοελληνίδα φωτογράφος.
Έχει σπουδάσει φωτογραφία στο Παρίσι και αφού εργάστηκε ως φωτογράφος στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα το 2013.
Έχει συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις μερικές από τις οποίες στο C/O Berlin στη Γερμανία, στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στη Photobiennale Θεσσαλονίκης αλλά και στην Host Gallery στο Λονδίνο. Έχει επίσης παρουσιάσει τη δουλειά της σε 2 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα.
Τον Σεπτέμβριο του 2021, το πρώτο της φωτογραφικό βιβλίο “ΝΕΤΤΕ” κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις punto e basta και παρουσιάστηκε στο Polka Factory στο Παρίσι.
Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη όπου διδάσκει στη σχολή φωτογραφίας Stereosis και στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα δουλεύει σε προσωπικά πρότζεκτ πειραματιζόμενη με διάφορα καλλιτεχνικά πεδία.
www.artemispyrpilis.com

Το 2019, επτά χρόνια μετά τον θάνατο της γιαγιάς μου, ταξίδεψα για πρώτη φορά στην Τουλόν στο σπίτι όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.
Ψάχνοντας στα δωμάτια, τα συρτάρια και τα κουτιά ανακάλυψα φωτογραφίες της γιαγιάς μου που δεν είχε ξαναδεί κανείς από όταν ήταν νεαρή κοπέλα τη δεκαετία του ’40.
Χορεύτρια, γυμνάστρια, άνθρωπος σε διαρκή κίνηση, μια ανήσυχη κοπέλα που οι δικοί της άνθρωποι φώναζαν Nette.
Εν μέσω πανδημίας έπιασα στα χέρια μου το αρχειακό υλικό που ανέσυρα από εκείνο το σπίτι ψάχνοντας να βρω ποια πραγματικά ήταν η Nette και ποια είναι η δική μου σύνδεση μαζί της.
Η κοινή σιωπή, από το αναπόφευκτο του θανάτου της, έγινε σιγά σιγά μια αφορμή για να βρούμε την κοινή μας φωνή μέσα από όλα όσα δεν γνώριζα ότι μας ενώνουν.
Έτσι, προέκυψε το ομώνυμο φωτογραφικό βιβλίο NETTE που εκδόθηκε το Σεπτέμβριο του 2021.
Θέλοντας να συνεχίσω το έργο που έχω ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια πάνω στην σύνδεση με την γιαγιά μου, την μνήμη και τον χρόνο,
επέλεξα να εξερευνήσω και την ευρύτερη σύνδεση φωτογραφίας-χορού/εικόνας-κίνησης κάνοντας αίτηση στην καλλιτεχνική κατοικία του Ακροποδητί.
Το Ακροποδητί υποδέχεται δημιουργούς από διάφορους καλλιτεχνικούς κύκλους και είναι δεκτικό στο συνδυασμό δημιουργικών πεδίων.
Αυτό ήταν ένα σημαντικό κίνητρο για να δηλώσω αίτηση για residency διότι μου δόθηκε η ελευθερία να εξερευνήσω τον τρόπο
με τον οποίο θα μπορούσα να συνδυάσω την φωτογραφία, την κίνηση και το βίντεο με στόχο τον πειραματισμό.
Τον Οκτώβριο του 2022, στην καλλιτεχνική κατοικία του Ακροποδητί, κατέγραψα έναν κινητικό αυτοσχεδιασμό με αφετηρία τις αρχειακές εικόνες της γιαγιάς μου, Nette, σε κίνηση και σε αλληλεπίδραση με αυτές.
Κρατώντας το στοιχείο της φύσης, που υπάρχει ως φόντο στο αρχειακό υλικό, δόμησα αντίστοιχα την κινητική μου έκφραση με φόντο το φυσικό τοπίο της Σύρου το οποίο λειτούργησε ταυτόχρονα και ως σημαντικό ερέθισμα.
Αυτό ήταν το σημείο εκκίνησης που είχα θέσει συνειδητά στα πλαίσια της δημιουργικής διαδικασίας και είχε ως αποτέλεσμα ένα dance film μικρού μήκους, ένα αισθητηριακό ταξίδι με όχημα την εσωτερική ανάγκη για διαρκή κίνηση.
Είχα την τύχη και την ευκαιρία να δημιουργήσω ένα έργο το οποίο σημαίνει πολλά για μένα σε ένα πλαίσιο άκρως δημιουργικό όπως το Ακροποδητί.
NETTE-A-Kinesic-Experiment

    Join our Newsletter

    We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.