Άρτεμις Πυρπύλη

Άρτεμις Πυρπύλη 1024 820 dancecenter

09/10/22 – 23/10/22

Εικαστικές και Παραστατικές Τέχνες
Τίτλος πρότζεκτ: “ΝΕΤΤΕ: a kinesic experiment”
Ελλάδα/Γαλλία

ΝΕΤΤΕ: a kinesic experiment

Ανοιχτή παρουσίαση: 22 Οκτωβρίου 2022 στις 20:00
Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί

Το 2019, η Άρτεμις Πυρπύλη επισκέπτεται για πρώτη φορά το πατρικό σπίτι της γιαγιάς της, 7 χρόνια μετά τον θάνατο της. Ψάχνοντας στα δωμάτια, τα συρτάρια και τα κουτιά, ανακαλύπτει το νεαρό κορίτσι που ήταν στην δεκαετία του ’40. Χορεύτρια, γυμνάστρια, άνθρωπος σε διαρκή κίνηση, μια ανήσυχη κοπέλα που οι δικοί της άνθρωποι φώναζαν Nette.

Ποια πραγματικά ήταν η Nette και ποια ήταν η σύνδεση μαζί της;
Η κοινή σιωπή, από το αναπόφευκτο του θανάτου της, έγινε σιγά σιγά μια αφορμή για να βρεθεί η κοινή τους φωνή για όλα όσα δεν γνώριζε ότι τις ενώνουν.
Έτσι προέκυψε το ομώνυμο φωτογραφικό βιβλίο NETTE.

To project «ΝΕΤΤΕ: a kinesic experiment» είναι μια προσπάθεια καταγραφής ενός κινητικού αυτοσχεδιασμού με αφετηρία και σε αλληλεπίδραση με αρχειακές εικόνες της Nette, σε κίνηση.
Η κινητική έκφραση θα δομηθεί στο φυσικό τοπίο της Σύρου (σε συνοχή με την φύση ως φόντο στο αρχειακό υλικό) αφήνοντας ανοικτό το αποτέλεσμα που μπορεί να προκύψει μέσα από αυτή την εσωτερική “ζύμωση” πειραματισμού/αυτοσχεδιασμού βασισμένη στην αλληλεπίδραση με την κινητική έκφραση της γιαγιάς της.

Στόχος είναι η περαιτέρω σύνδεση της προσωπικής σχέσης εγγονής-γιαγιάς, αλλά και η εξερεύνηση της ευρύτερης σύνδεσης φωτογραφίας-χορού.
Τελικό αποτέλεσμα θα είναι ένα βίντεο που θα περιλαμβάνει τόσο το αρχειακό υλικό όσο και την καταγραφή του κινητικού πειραματισμού καθώς μέσα από αυτό θα προσεγγίσει την έκφραση και την σωματικότητα της Nette διερευνώντας παράλληλα την κίνηση μέσα από την καταγραφή της.

Εργαστήριο με τη φωτογράφο Άρτεμις Πυρπύλη
Αρχειακές και σύγχρονες εικόνες στην αφήγηση ενός φωτογραφικού έργου

H Άρτεμις Πυρπύλη (1987) είναι γαλλοελληνίδα φωτογράφος.
Έχει σπουδάσει φωτογραφία στο Παρίσι και αφού εργάστηκε ως φωτογράφος στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα το 2013.
Έχει συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις μερικές από τις οποίες στο C/O Berlin στη Γερμανία, στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στη Photobiennale Θεσσαλονίκης αλλά και στην Host Gallery στο Λονδίνο. Έχει επίσης παρουσιάσει τη δουλειά της σε 2 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα.
Τον Σεπτέμβριο του 2021, το πρώτο της φωτογραφικό βιβλίο “ΝΕΤΤΕ” κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις punto e basta και παρουσιάστηκε στο Polka Factory στο Παρίσι.
Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη όπου διδάσκει στη σχολή φωτογραφίας Stereosis και στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα δουλεύει σε προσωπικά πρότζεκτ πειραματιζόμενη με διάφορα καλλιτεχνικά πεδία.
www.artemispyrpilis.com

    Join our Newsletter

    We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.