A: Αρχάριο    Μ: Μεσαίο    Π: Προχωρημένο    Ο: Ανοιχτό

ΔΕΥΤΕΡΑ

ΤΡΙΤΗ

ΠΕΜΠΤΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 2023 – 2024 (κατεβάστε το εδώ)

– Έναρξη Εγγραφών: 06/09/2023  (Δευτέρα – Παρασκευή: 17:00-21:00)
– Έναρξη Μαθημάτων: 15/09/2023

Οι εγγραφές γίνονται αποκλειστικά μέσω της γραμματείας στο διάστημα των εγγραφών (06/09/23 – 14/09/23) και όχι μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ούτε κινητού τηλεφώνου.

Για πληροφορίες επικοινωνήστε στο 22810-80690

Παρακαλούμε θερμά τους μαθητές και τις μαθήτριές μας όπως πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους εγκαίρως, μέσα στο διάστημα των εγγραφών (06/09/23 – 14/09/23) ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να οργανώσουμε με τον βέλτιστο τρόπο τα τμήματα και να εξασφαλίσουμε έτσι την ομαλή έναρξη των μαθημάτων στις 15/09/23.
Στην περίπτωση που δεν μπορείτε να προσέλθετε στη γραμματεία, παρακαλούμε όπως πραγματοποιήσετε την εγγραφή σας τηλεφωνικά στο 22810-80690, κατά τις προβλεπόμενες ώρες και ημέρες λειτουργίας της γραμματείας εντός της περιόδου των εγγραφών.

Παρακαλούμε θερμά τους μαθητές και τις μαθήτριές μας να επικοινωνούν με τη γραμματεία τηλεφωνικά στο 22810-80690 ή μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στο email akropoditidancecentre@gmail.com πριν έλθουν στα μαθήματα αν δεν έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους κατά την περίοδο των εγγραφών.

Σας ευχαριστούμε πολύ για την κατανόηση και τη συνεργασία 

Η μουσική και ο χορός είναι δύο έννοιες αλληλένδετες που ξεκινούν να εναρμονίζονται στον άνθρωπο από πολύ μικρή ηλικία. Τα θεμέλια τους, η κίνηση, ο ρυθμός και η μελωδία, διδάσκονται παράλληλα στο μάθημα και τα παιδιά, που έχουν όλα έμφυτη τη σωματική εκφραστικότητα, ενθαρρύνονται να την αναπτύξουν σ’ ένα πλαίσιο μουσικού παιχνιδιού, βασιζόμενο μεταξύ άλλων στη μουσικοκινητική θεωρία των E. J. Dalcroze και C. Orff. Τα στοιχεία που απαρτίζουν το μάθημα είναι η επαφή με τα κρουστά, η κίνηση και η ροή της, το Body percussion, το τραγούδι και κυρίως η αυτοέκφραση, που αποτελεί μέσο για την ολοκλήρωση του παιδιού σαν σωματικό, ψυχικό και πνευματικό σύνολο.

Ο κλασικός χορός αποτελεί τη βάση κάθε ουσιαστικής εκπαίδευσης στον χορό. Ως το πλέον δομημένο είδος χορού, στηρίζεται στην ανάπτυξη και καλλιέργεια στοιχείων όπως η αρμονία, η μουσικότητα, η πειθαρχία, η δύναμη, ο πλήρης έλεγχος των κινήσεων, η σωστή τοποθέτηση και η ευθυγράμμιση του σώματος. Το μάθημα συνδυάζει τεχνικές από τα δύο βασικά συστήματα κλασικού μπαλέτου, το Αγγλικό (RAD), και το Ρωσικό (Vaganova).

Η προσέγγιση του χορού μέσα από μια βαθύτερη γνώση του σώματος και των ιδιαιτεροτήτων του, μέσα από τη διεύρυνση και εξέλιξη της αντίληψης και της προσωπικότητας, την αίσθηση του χώρου και του χρόνου, τη χρήση διαφορετικών δυναμικών και ποιοτήτων, τη μετατόπιση του βάρους μέσω της αναπνοής, την εκφραστικότητα και τη φαντασία. Με αφετηρία τις τεχνικές Release, αλλά και επιρροές από κάθε έκφανση της σύγχρονης κινητικής έκφρασης, η φυσική, καθημερινή κίνηση, η διαχείριση της ενέργειας και η ανεμπόδιστη ροή της, οργανώνονται σ’ ένα είδος κίνησης και χορού που έφερε την επανάσταση σε όλα τα αυστηρά δομημένα συστήματα και απελευθέρωσε το σώμα και τη δημιουργικότητα των χορευτών σε όλο τον κόσμο. Το μάθημα εξελίσσεται συγχρόνως μέσα από την τεχνική του Contact Improvisation, που φέρνει το σώμα σε επαφή με τον χώρο και με τα άλλα σώματα, και μέσα από τον αυτοσχεδιασμό, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε μορφής τέχνης και δημιουργίας, ανοίγοντας το πεδίο εξερεύνησης και καλλιέργειας όλων των εκφραστικών μέσων, με πρωταρχικό υλικό την ιδιαιτερότητα και τη διαφορετικότητα του καθένα.

Αναγνωρίζεται ως η πρώτη κωδικοποιημένη τεχνική μοντέρνου χορού. Δημιουργήθηκε από τη Μάρθα Γκράχαμ στην Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα, με σκοπό να εκφράσει έντονες καταστάσεις και συναισθήματα συνυφασμένα με την ανθρώπινη φύση, όπως το πάθος, η οργή, η έκσταση, και ο πόνος. Βασίζεται σε φυσικές κινήσεις του ανθρώπινου σώματος και στη διαρκή εναλλαγή της σύσπασης (contraction) και της απελευθέρωσης (release), σε απόλυτο συνδυασμό με την εισπνοή και την εκπνοή. Το μάθημα περιλαμβάνει ασκήσεις πατώματος, κέντρου και κίνησης στον χώρο, μέσα από τις οποίες οι συμμετέχοντες/χουσες κινούνται δίνοντας οντότητα και στις τρεις διαστάσεις. Με κινήσεις έντονες και κοφτές, με βάθος και εσωτερικότητα, οι χορευτές/χορεύτριες καταφέρνουν να δυναμώσουν και να πειθαρχήσουν το σώμα τους και παράλληλα αποκτούν ελευθερία έκφρασης μέσα από τη φόρμα και τη δομή της κίνησης σε σχέση με τον χώρο και τη μουσική. Η αλτικότητα, η εκρηκτικότητα, η στροφικότητα καθώς επίσης η ροή της ενέργειας και η ελαστικότητα είναι μερικά από τα στοιχεία που αφομοιώνονται και εξελίσσονται στη διάρκεια των μαθημάτων.

Το μάθημα εστιάζει στη χορευτικότητα και στην απελευθέρωση του σώματος και της έκφρασης του χορευτή και της χορεύτριας κλασικού χορού, εντάσσοντας χορογραφίες από το διεθνές ρεπερτόριο του κλασικού και του νεοκλασικού μπαλέτου.
Απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες μεσαίου ή προχωρημένου επιπέδου.

Η γνωριμία με την ακροβατική κίνηση γίνεται μέσω της εκμάθησης βασικών τεχνικών ισορροπίας, στηρίξεων, αιωρήσεων και πτήσεων. Με όχημα ένα ειδικό training ενδυνάμωσης, διατάσεων και κινητικών συνδυασμών, επιτρέπουμε τη διερεύνηση των ορίων του σώματος και την επαφή με τις ποιότητες και τις δυναμικές της ακροβασίας. Η μορφή της κίνησης, τόσο στο έδαφος όσο και πάνω από αυτό, προκύπτει κυρίως ως λειτουργία πρόθεσης παρά ως επίδειξη τεχνικής, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο σώμα να ανακαλύψει και να αλληλοεπιδράσει με το έδαφος και τα όργανα (εναέριο σχοινί, κούνια, στεφάνι). Δημιουργώντας συνθήκες ασφάλειας, εμπιστοσύνης και συνεργασίας, είναι δυνατόν να ανατραπεί και να μετακινηθεί το κέντρο βάρους του σώματος, ενδυναμώνοντας την αίσθηση της αντίληψης σε πρωτόγνωρες και υπερβατικές θέσεις. Βασικός στόχος του μαθήματος είναι να ξεπεραστεί ο φόβος που μπορεί να προκαλεί η ανατροπή της βαρύτητας και να γεννηθεί ένας κοινός τόπος, όπου όλα μπορούν να συμβούν.

Ένα είδος σωματικής έκφρασης, με καταγωγή από το τσίρκο, μας καλεί να φύγουμε για λίγο από το έδαφος και να αφεθούμε στην αιώρηση των ακροβατικών πανιών. Ενεργοποιούμε και επαναπροσδιορίζουμε τα όρια του σώματος μέσα από συνδυασμούς ασκήσεων ενδυνάμωσης, ευλυγισίας και ισορροπίας. Έχοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια και δουλεύοντας με τις ικανότητες του κάθε σώματος μαθαίνουμε να ισορροπούμε και να υπάρχουμε σε ακραίες θέσεις. Μια διαρκής αναζήτηση εναέριας δημιουργικότητας, μέσα από την ανακάλυψη τρόπων μετάβασης από θέσεις σε περιστροφές και ελεγχόμενες πτώσεις.

Είδος τέχνης που γεννήθηκε στους δρόμους της Νέας Υόρκης στα τέλη της δεκαετίας του ’70, από Αφροαμερικανούς έφηβους και εξελίχθηκε παράλληλα στον χώρο της μουσικής, του χορού και των γκράφιτι. Ο αυτοσχεδιασμός και το προσωπικό ύφος, αποτελούν τα κύρια συστατικά σε όλα τα χορευτικά είδη του Hip Hop που συναντάμε σ’ αυτό το μάθημα, όπως είναι το Popping, το Locking και το House.

Το Contact Improvisation είναι ένας αυθόρμητος φυσικός διάλογος δύο ή και περισσότερων κινούμενων σωμάτων που βρίσκονται σε φυσική επαφή. Ο διάλογος αυτός καθορίζεται και διαμορφώνεται από τους νόμους της φυσικής όπως η βαρύτητα, η ορμή, η αδράνεια κ.α. Με τις βασικές αρχές του Contact Improvisation, εξερευνούμε την πτώση και την πτήση, το κύλισμα, την ανταλλαγή βάρους, τη σπειροειδή κίνηση και μαθαίνουμε να κινούμαστε σε φυσική ροή με την ελάχιστη μυϊκή ένταση. Μέσα από αυτή τη σωματική επικοινωνία μαθαίνουμε να ακούμε το σώμα μας, να αποβάλλουμε συγκεκριμένα κινησιολογικά μοτίβα, να αποκτάμε μεγαλύτερη συνείδηση του χώρου και του χρόνου και να σεβόμαστε τις ανάγκες μας και τις ανάγκες του άλλου.

Η σωματική έκφραση μέσω της φωνής, του τραγουδιού, του μουρμουρητού, του νανουρίσματος, των ιαχών. Το πολυφωνικό τραγούδι ικανοποιεί την ανάγκη του ανθρώπου να μοιραστεί, να επικοινωνήσει και να συνδεθεί. Ολόκληρο το σώμα συμμετέχει ενεργά και ενισχύει το εργαλείο της φωνής μέσα απο την κίνηση. Το εργαστήρι αυτό, μελετά τις αρχές της Ωδικής και κάνει πρακτική σε πολυφωνικές συνθέσεις ταξιδεύοντας παντού, από τους Βεδουίνους της ερήμου έως τις γυναίκες της Ηπείρου. Κάθε παράδοση δίνει το δικό της χρώμα και την τεχνική ώστε να εξελίσσεται η ικανότητα μίμησης διαφορετικών φθόγγων και ήχων. Η φωνή συνειδητά συντονίζεται στη μελωδική γραμμή και κουρδίζεται σε ένα πολυφωνικό σύνολο. Πάντα με σεβασμό για το τραγούδισμα και τον πολυπολιτισμικό πλούτο.

Yoga σημαίνει ένωση. Αποτελεί ένα μονοπάτι δίχως τέλος που μέσα από τη σωματική και νοητική άσκηση, καταφέρνει να μας μεταφέρει στο παρόν.

YogaWorks: Η μέθοδος διδασκαλίας του YogaWorks περιλαμβάνει ροή Vinyasa και ευθυγραμμίσεις, σε συνδυασμό με προσεχτική αλληλουχία των Asanas, έτσι ώστε οι μαθητές να αποκτήσουν τις θεμελιώδεις γνώσεις που χρειάζονται για να αφουγκραστούν το σώμα τους με επιδεξιότητα, ακεραιότητα και ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα τιμούν τη μοναδικότητά τους.

With props: Κατά τη διάρκεια της πρακτικής με props, μελετούμε τις Asanas παρατηρώντας με λεπτομέρεια το σώμα μας στο σύνολό του και επιδιώκοντας να κατακτήσουμε τη συνείδηση των δυναμικών που δημιουργούνται σε αυτό, ακόμα κι όταν μοιάζει ακίνητο.
Τα props θα μας (υπο)στηρίξουν όπου και όταν τα χρειαζόμαστε, ανάλογα με τις ανάγκες μας ως διαφορετικά και ξεχωριστά σώματα.

Ένα πρόγραμμα σωματικής άσκησης με το οποίο, δίνοντας έμφαση στην αναπνοή και τη συνειδητή κίνηση, επιτυγχάνεται αύξηση της μυϊκής αντοχής και δύναμης, βελτίωση της ελαστικότητας των μυών και της ευκαμψίας των αρθρώσεων, χαλάρωση των μυϊκών εντάσεων, πιο λειτουργική και εργονομική κίνηση. Σαν συνέπεια, το σώμα απαλλάσσεται από τις περιττές εντάσεις και τους τυχόν πόνους που αυτές προκαλούν, αποκτά ορθότερη στάση και ανταποκρίνεται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις καθημερινές απαιτήσεις. Στο μάθημα Props, οι στόχοι της ορθοσωμικής γυμναστικής επιτυγχάνονται με τη χρήση του foam roller ή της fitness ball. Η αστάθεια που προσφέρουν τα συγκεκριμένα όργανα είναι μια συνεχής πρόκληση για το σώμα, το οποίο κάθε στιγμή καλείται να ενεργοποιήσει και να ελέγξει πολλούς μυς ταυτόχρονα. Αναπτύσσεται έτσι η κινητικότητα, η ισορροπία, η δύναμη και η νευρομυϊκή συναρμογή. Η άσκηση πάνω στο foam roller, προσφέρει παράλληλα χαλάρωση των μυϊκών εντάσεων. Στο προχωρημένο επίπεδο, εντάσσεται επίσης ο ελαστικός ιμάντας (Thera band), η αντίσταση του οποίου αυξάνει την ένταση των ασκήσεων ενδυνάμωσης και προωθεί περαιτέρω ευλυγισία στις διατατικές ασκήσεις.

Το μάθημα απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Περιλαμβάνει ήπιες ασκήσεις σε καθιστή, όρθια και ξαπλωμένη θέση καθώς και χαλάρωση με αναπνοές. Οι ασκήσεις επιδιώκουν την εναρμόνιση, την εξισορρόπηση και την ευεξία, τόσο σε σωματικό όσο και σε διανοητικό και ψυχικό επίπεδο. Στο μάθημα εντάσσονται επίσης αντικείμενα όπως μπάλες, βαράκια, κοντάρια και λάστιχα, σύμφωνα πάντα με τις σωματικές δυνατότητες και τη διάθεση της ομάδας αλλά και του καθένα ξεχωριστά.

Το μάθημα περιλαμβάνει ασκήσεις γυμναστικής, yoga, pilates, streching, ασκήσεις σε καρέκλα, καθώς και χαλάρωση στην αρχή και στο τέλος του μαθήματος. Με τη χρήση βοηθημάτων όπως ιμάντες, μπάλες, κοντάρια κλπ. το μάθημα επιτυγχάνει την εκγύμναση του σώματος χωρίς κόπωση, ιδρώτα ή τραυματισμούς. Στόχος του είναι η βελτίωση της στάσης του σώματος, της κινητικότητας και της ευλιγισίας.
Το μάθημα απευθύνεται σε όλες και όλους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή σωματικής κατάστασης.
* Για εκείνους/ εκείνες που παρακολουθούν το μάθημα προσφέρεται 20% έκπτωση στις συνεδρίες με την Μαρία Κρινά που εργάζεται με βότανα, ανθοϊάματα και διατροφή σαν σύμβουλος ψυχικής υγείας και ευεξίας.

Μάθημα σωματικής επανεκπαίδευσης με στόχο τη βελτίωση της κινητικότητας και της λειτουργικότητας του σώματος. Με τη μέθοδο Feldenkrais, επανεκπαιδεύουμε τη μυοσκελετική οργάνωση του σώματος που είναι απαραίτητη για μια λειτουργική κίνηση. Ωφελεί όσους πάσχουν από νευρομυοσκελετικούς και χρόνιους πόνους και όσους επιθυμούν να διευρύνουν τις κινητικές τους ικανότητες. Είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες και δεν απαιτεί προηγούμενη εμπειρία στην κίνηση.

Το Contakids είναι μια σωματική δραστηριότητα που ενδυναμώνει τη σχέση γονιού – παιδιού με τον πιο παιχνιδιάρικο τρόπο! Χρησιμοποιώντας ως βασικό εργαλείο τη σωματική επαφή και μέσα από την κίνηση και το παιχνίδι, αναπτύσσεται μια βαθύτερη μη-λεκτική μορφή επικοινωνίας μεταξύ τους. Μέσα από διαδραστικές σωματικές ασκήσεις, τα παιδιά βελτιώνουν τις κινητικές τους δεξιότητες μαθαίνοντας να χρησιμοποιούν το σώμα τους με ασφαλή κι ευχάριστο τρόπο, αντιλαμβάνονται τα όρια τους και μαθαίνουν να λειτουργούν ως ανεξάρτητα και αυτοδύναμα όντα.
Γονείς και παιδιά συνδέονται μέσα από την κίνηση και το παιχνίδι, αναπτύσσουν τη μεταξύ τους εμπιστοσύνη, ενισχύουν την αυτοπεποίθηση τους και δίνουν χώρο και χρόνο ο ένας στον άλλο, για να αλληλοεπιδράσουν.

Ο ανεξάρτητος κύκλος του θεατρικού εργαστηρίου αποτελείται από δύο μέρη:
Α. Βασικές αρχές σκηνικής δράσης και αυτοσχεδιασμού.
Β. Σωματοποίηση των εννοιών, βασικές αρχές αφήγησης.
Πηγή έμπνευσης και μελέτης θα αποτελέσει η συλλογή διηγημάτων του Δημήτρη Μητσοτάκη ” Ο καιρός άλλαζε”.
Πώς οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες διαμορφώνουν τη σχέση με το σώμα μου; Ποια είναι εκείνη η κατάσταση “περιεχομένου” που χρειάζεται η σκηνή; Πώς συναντιέται το ιδιωτικό με το συλλογικό; Πώς μετατρέπω τις φωνές της επικαιρότητας στο κεφάλι μου, σε ποίηση;
Ο τελικός στόχος είναι η δημιουργία μίας παραστάσιμης φόρμας που θα παρουσιαστεί με τη λήξη του εργαστηρίου.
* Τα μαθήματα απευθύνονται σε ενήλικες. Δεν είναι απαραίτητη η προηγούμενη εμπειρία, είναι όμως απολύτως απαραίτητη η επιθυμία για πειραματισμό, έκθεση, απευθύνση και παιχνίδι.

    Join our Newsletter

    We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.