Tools for Dance Improvisations – Thomas Hauert

Κάθε άρθρωση του σώματός μας έχει το δικό της εύρος κίνησης, ενώ υπάρχουν αμέτρητοι δυνατοί συνδυασμοί. Το σώμα ήδη κατέχει μεγάλη πρακτική γνώση η οποία υπερβαίνει ό,τι μπορεί να επεξεργαστεί το συνειδητό σε σχέση με την ανατομία και το μηχανισμό της, τη δράση και την αντίδραση, καθώς και την αλληλεπίδραση με εξωτερικές δυνάμεις (βαρύτητα, φυγόκεντρος – κεντρομόλος δύναμη, ένα άλλο σώμα κλπ.)
Ακολουθώντας μια αλληλουχία αυτοσχεδιαστικών δράσεων με έναν ή περισσότερους παρτενέρ, θα ανταλλάξουμε αισθητηριακές πληροφορίες μέσω της αφής ή της απόστασης και θα εκμεταλλευτούμε το συγκεκριμένο φαινόμενο ώστε να δημιουργήσουμε φόρμες, ρυθμούς, κινητικές ποιότητες και διαδρομές, πολύ πιο εκλεπτυσμένες απ’ όσο μπορεί να εφεύρει ο συνειδητός νους. Θα ξεμακρύνουμε από τις συνήθεις πορείες μας καταλήγοντας έτσι σε μοτίβα παραμορφωμένα ή υπερβατικά.
Στο πρώτο μέρος του εργαστηρίου θα προσεγγίσουμε τον πολλαπλασιασμό και την αποσύνδεση των κινήσεων ο καθένας μέσα από το δικό του σώμα, ώστε να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα εσωτερικής πολυφωνίας, ενώ στο δεύτερο μέρος θα περάσουμε σε αυτοσχεδιαστικές κινητικές συνθέσεις ως ομάδα, σε μια απόπειρα να δημιουργήσουμε ένα και μόνο οργανισμό που προκύπτει από τη διάδραση πολλών ξεχωριστών σωμάτων.
Θα εξερευνήσουμε την έννοια της νοημοσύνης Σμήνους/Συλλογικής νοημοσύνης, μεταβαίνοντας εναλλάξ από το «οδηγώ» στο «ακολουθώ» ή και τα δύο ταυτόχρονα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του «ξεκινώ μια κίνηση», καθώς και την ευθύνη της συμμετοχής στην ανάπτυξη των ιδεών και προτάσεων άλλων μελών της ομάδας ή δομών που προκύπτουν υποσυνείδητα, χωρίς να χάνουμε τη συνολική αντίληψη της ομαδικής σύνθεσης και του ρόλου που έχουμε αναλάβει σ’ αυτήν.

Ηλικίες: Όλες οι ηλικίες
Επίπεδα: Όλα τα επίπεδα

Photo credit: Dominique Libert, Tristán Pérez-Martín

 

Thomas Hauert

Αφού συνεργάστηκε ως χορευτής με τους Anne Teresa De Keersmaeker, David Zambrano and Pierre Droulers, ο Thomas Hauert ίδρυσε τη δική του ομάδα ΖΟΟ στις Βρυξέλλες το 1998. Το Cows in Space, το πρώτο του έργο, βραβεύτηκε αμέσως στο Rencontres de Seine-Saint-Denis/Bagnolet. Από τότε, η ομάδα έχει δημιουργήσει περισσότερα από 20 έργα που έχουν παρουσιαστεί σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα με τη δουλειά του στην ομάδα ΖΟΟ, ο Thomas έχει δημιουργήσει έργα για άλλες ομάδες, όπως τα Μπαλέτα της Ζυρίχης, Το Χοροθέατρο του Τορόντο, την ομάδα Χορού Candoco και τα Μπαλέτα της Λωρραίνης. Παράλληλα με το χορογραφικό του έργο, ο Hauert έχει δημιουργήσει μια διεθνώς αναγνωρισμένη τεχνική μέθοδο που βασίζεται στην κινητική έρευνα που διεξήγαγε με την ομάδα του. Διδάσκει σε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο. Την περίοδο 2012-2013 ήταν προσκεκλημένος καθηγητής χορού και περφόρμανς στο Ινστιτούτο Θεατρικών Σπουδών στο Freie Universität του Βερολίνου. Από το 2013 είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του νέου προπτυχιακού προγράμματος Σύγχρονου Χορού στο Manufacture/University of Performing Arts της Λοζάνης.

The event is finished.

Ημερομηνία

11 - 15 Ιούλ 2022
Expired!

Ώρα

10:00 - 14:00

Τοποθεσία

Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί 2
Ηρωών Πολυτεχνείου 84, Ερμούπολη
Κατηγορία
www.zoo-thomashauert.be

  Join our Newsletter

  We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.

   Newsletter

    Newsletter