Οικεία Σώματα – Αντιγόνη Γύρα και Ιωάννα Καμπυλαυκά
Εργαστήριο Ρεπερτορίου από την Ομάδα Κινητήρας Ω για άτομα 65+
Πώς προετοιμάζομαι για μια παράσταση;
Πώς οικειοποιούμαι το σώμα μου;
Πώς οικειοποιούμαι ένα εξωτερικό χώρο και μέσα από την παρουσία μου τον μεταμορφώνω σε χώρο παράστασης;
Η ομάδα Κινητήρας Ω επιστρέφει στη Σύρο με σκοπό αυτή τη φορά να μοιραστεί την site specific παράσταση που ετοιμάζει για το καλοκαίρι στην Αθήνα, στο 10ο γιορτινό Φεστιβάλ Ακροποδητί στη Σύρο. Η παράσταση πραγματεύεται την έννοια της οικειότητας μέσα από την επανοικειοποίηση των σωμάτων και του δημόσιου χώρου. Μέσα από το εργαστήριο αυτό η κοινωνική ορατότητα των ανθρώπων και των σωμάτων μεγαλύτερης ηλικίας βρίσκεται σε προτεραιότητα.
Η παράσταση που θα δημιουργηθεί στοχεύει στο να συνεισφέρει σε ένα δημιουργικό μεγάλωμα της ανθρωπότητας κατά το οποίο η σωματική και η χορευτική έκφραση θα πρωτοστατήσουν στο δρόμο για την ελευθερία. Αυτή τη μοναδική ελευθερία που πηγάζει από τα άτομα που φέρουν σώματα που αγαπάνε, αναγνωρίζουν, φροντίζουν και είναι ανοιχτά στις νέες ιδέες ανεξάρτητα από την ημερομηνία γέννησης που αναγράφεται στην ταυτότητα τους.
Προκειμένου να συνεχίσει η «συνομιλία» της ομάδας με τις/τους κατοίκους της Σύρου και όχι μόνο, θα υλοποιηθεί εργαστήριο ρεπερτορίου κατά τη διάρκεια του οποίου θα ενταχθούν στην παράσταση οι συμμετέχοντες/ουσες. Στο εργαστήριο θα έχουν την ευκαιρία να μπουν σε διαδικασία προετοιμασίας σωματικής και πνευματικής για να μπορέσουν να οικειοποιηθούν το σώμα τους ως παραστασιακό σώμα.
Το πρώτο μέρος του εργαστηρίου αποτελείται από ένα σωματικό ζέσταμα μέσα από τεχνικές γιόγκα, πιλάτες και φυσιοθεραπείας για ενδυνάμωση και αποκατάσταση ενώ ταυτόχρονα θα ξεκινήσει η σωματική μελέτη της έννοιας της οικειότητας. Στη συνέχεια μέσα από κινητικά παιχνίδια γνωριμίας και επανασύστασης θα ενδυναμωθεί η έννοια της ομάδας έτσι ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου. Το δεύτερο μέρος εστιάζει σε κινητικούς αυτοσχεδιασμούς αλλά και διδασκαλία μικρής χορογραφίας μέσα από ανταλλαγή κι εξερεύνηση ιδεών και κινήσεων. Οι τελευταίες δυο μέρες θα είναι αφιερωμένες στη διαδικασία των προβών έτσι ώστε να μοιραστούμε με το κοινό του Φεστιβάλ μια site specific παράσταση σε δημόσιο χώρο της Ερμούπολης.
Ηλικίες: 65+
Επίπεδα: Όλα τα επίπεδα
Photo credit: Dimitris Parthimos, Lida Touloumakou
Η ομάδα ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Ω (Ώριμη ηλικία), που αποτελείται από άτομα άνω των 65 ετών, δημιουργήθηκε ως μία πρωτοπόρα ομάδα με όραμα οι ενήλικες ώριμης ηλικίας να έχουν πρόσβαση στο χορό και στο θέατρο μέσα από μία δημιουργική κοινότητα, όπου μπορούν να ενεργοποιήσουν σώμα και ψυχή και να ξεδιπλώσουν την πλούσια καλλιτεχνική φωνή τους.
Ξεκίνησε το 2014 και από τότε δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να χορεύει, ακόμη και τον καιρό της πανδημίας η ομάδα έμεινε πιστή στα ραντεβού της μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας zoom. Έχει συνεργαστεί με επαγγελματίες συνεργάτες του Κινητήρα, ενέπνευσε το ντοκιμαντέρ ΚΙΝ.Ω της Χρυσάνθης Μπαδέκα, ταξίδεψε έως το Esslingen της Γερμανίας προσκεκλημένη στο stAGE festival για να παρουσιάσει το έργο Έρως και Ψυχή σε σκηνοθεσία της Αντιγόνης Γύρα και συμμετείχε στο πρότζεκτ Seven to Seventh της Ana Sánchez-Colberg στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται σταθερά με το Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών ΑΚΡΟΠΟΔΗΤΙ με έδρα τη Σύρο και κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται εργαστήριο_σύμπραξη της ΚΙΝΗΤΗΤΡΑΣ Ω και μιας ομάδας ατόμων 65+ μόνιμων κάτοικων του νησιού_στο πλαίσιο του ετήσιου Acropoditi DanceFest.
Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 (Νοέμβριος-Απρίλιος) η Αντιγόνη Γύρα, καλλιτεχνική διευθύντρια του Κινητήρα και μία εκ των συντονιστριών της ομάδας ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Ω, εκπόνησε – εν μέσω πανδημίας – μελέτη, με επιχορήγηση του ΥΠΠΟΑ, με θέμα “Σύγχρονος χορός και χοροθέατρο στην τρίτη ηλικία. Μια μελέτη πάνω στη δουλειά της ομάδας ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Ω” , η οποία παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2022 στο Flux Laboratory Athens, τον Ιούνιο στο πλαίσιο της πρώτης διημερίδας για το χορό που πραγματοποιήθηκε στην ΑΣΚΤ και διοργανώθηκε από το ΣΕ.ΧΩ.ΧΟ.(Σωματείο Εργαζόμενων στο Χώρο του Χορού) και προσφάτως στη Σύρο στο 9ο Akropoditi DanceFest.
Αντιγόνη Γύρα
Η Αντιγόνη Γύρα είναι δημιουργός παραστάσεων χορού και θεάτρου, βίντεο αρτ και μάνα τριών μεγάλων παιδιών. Είναι αριστούχος απόφοιτος του LABAN CENTRE LONDON απ΄όπου απέσπασε το Βραβείο Χορογραφίας Αποφοίτων το 1993. Το 1996 ίδρυσε την ομάδα ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ χοροθέαμα με την οποία έχει χορογραφήσει πολλά έργα έως σήμερα με επιχορηγήσεις του ΥΠΠΟ και άλλων φορέων ή αυτόνομα. Ταυτόχρονα, έχει οργανώσει πλειάδα σεμιναρίων και εκπαιδευτικών διαλέξεων για θέματα χορού και θεάτρου. Έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε πολλές διοργανώσεις και Φεστιβάλ. Το Δεκέμβριο του 2008 δημιούργησε το πρώτο residency centre για παραστατικές τέχνες στην Ελλάδα, το Κινητήρας studio μαζί με τη Βίκυ Αδάμου και τη Φλώρα Καλομοίρη το οποίο προσέφερε στον πολιτιστικό χάρτη της Αθήνας δεκάδες διοργανώσεις έρευνας, ανταλλαγής καλλιτεχνών και καλλιτεχνικής φιλοξενίας ως το καλοκαίρι του 2019. Το 2015 ξανασύστησε τον Κινητήρα ως Καλλιτεχνικό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών (www.kinitiras.com). Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες και σχήματα στο Εθνικό Θέατρο, στο Ελεύθερο Θέατρο και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών κι Επιδαύρου. Διδάσκει κίνηση και χορογραφία σ΄επαγγελματικές σχολές από το 1995. Το όραμά της, η δράση ΕΚ-ΠΛΗΞΗ, φέρνει από το 2012 το χορό και το σωματικό θέατρο στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (www.ekplixi.com). Επίσης σε συνεργασία με το Kildare Youth Theatre (Newbridge, Ireland) συνδιοργανώνει προγράμματα ανταλλαγής νέων και δια βίου μάθησης μέσα από το θέατρο και τον χορό με άξονες κοινωνικής ευαισθητοποίησης (lgbtq+, προσφυγικό, ρητορική του μίσους κ.α.). Τέλος, από το Δεκέμβρη του 2019 και κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει σχεδιάσει και πραγματοποιήσει με υποστήριξη από φορείς του εξωτερικού και του ΥΠΠΟΑ δύο χορογραφικές έρευνες. Η πρώτη είχε το θέμα «Feminity in Transition» όπου μαζί με άλλες χορογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό δημιουργησαν 10 σόλι εξερευνώντας την μετάβαση της θηλυκότητας στην εποχή μας . Η δεύτερη είχε θέμα τον σύγχρονο χορό στην Τρίτη ηλικία όπου έγινε μια ενδελεχής μελέτη στη δουλειά της ομάδας Κινητήρας Ω (ώριμη ηλικία) και στη δουλειά αντίστοιχων ομάδων στο εξωτερικό με σκοπό να συζητηθούν τα κοινωνικά και ψυχολογικά οφέλη της ενασχόλησης με τον χορό στην Τρίτη ηλικία, να οργανωθεί ασκησεολόγιο και να εμπνευστούν κι άλλοι εργαζόμενοι στον χορό να ασχοληθούν με αυτόν τον τομέα.
Ιωάννα Καμπυλαυκά
Η Ιωάννα Καμπυλαυκά είναι ερμηνεύτρια, χορογράφος και δασκάλα. Αποφοίτησε από το London Laban Center (Bachelor of Arts in Dance Theatre) και το Middlesex University (δίπλωμα στο Interior Design). Κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2003-2004, με υποτροφία από το Ίδρυμα Fulbright, παρακολούθησε διάφορες σχολές χορού στη Νέα Υόρκη (Research Research, Trisha Brown, Dance Space, Susan Klein, Barbara Mahler). Την Άνοιξη και το Καλοκαίρι του 2007 της απονεμήθηκε το πρόγραμμα της Unesco, «Aschberg Bursaries for Artists», και εργάστηκε ως δασκάλα χορού, χορογράφος και χορεύτρια στην Μπανγκόκ Ταϊλάνδη ως καλλιτέχνης στη σχολή Dance School of Performing Arts. Την άνοιξη του 2008, μετά από πρόσκληση από την οργάνωση «Temple of Fine Arts», δίδαξε σύνθεση κινήσεων και αυτοσχεδιασμό στη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία. Η Ιωάννα είναι βασικό μέλος του καλλιτεχνικού δικτύου Kinitiras για τις παραστατικές τέχνες (www.kinitiras.com) από το 1998 και μέλος της καλλιτεχνικής συλλογικής Medea Electronique (www.medeaeleqtronique.com) από το 2008. Από το 2009 έως το 2014, ήταν μέλος της ομάδας παραγωγής στο Koumaria Residency, ένα ετήσιο 10ήμερο καλλιτεχνικό πρόγραμμα (Art Residency) που ενσωματώνει νέες τεχνολογίες και νέα μέσα, σε συνδυασμό / διάλογο με τον αυτοσχεδιασμό. Έχει εργαστεί ως υπεύθυνη παραγωγής, ερμηνευτρια και χορογράφος στο ερευνητικό έργο Revolting Bodies (2012-2013), ένα συνεχιζόμενο εργαστήριο που εξετάζει τους πιθανούς τρόπους διασταύρωσης / αλληλεπίδρασης του ακτιβισμού και των παραστατικών τεχνών μέσω νέων μέσων και τεχνολογιών στο δημόσιο χώρο. Τον Απρίλιο του 2017 κλήθηκε να εργαστεί ως χορογράφος και δασκαλα με έφηβους από την Ιρλανδία και την Ελλάδα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Indigo, μια συνεργασία μεταξύ του Kinitiras Artistic Network for Performing Arts και του Crooked House Theatre Company από την Ιρλανδία. Τον Δεκέμβριο του 2019 και τον Ιανουάριο του 2020 εργάστηκε ως επιμελήτρια και καλλιτέχνης στο LoStudio της Ελβετίας. Η συνεργασία κατέστη δυνατή χάρη στην υποστήριξη του προγράμματος Performing Arts International που υποστηρίζεται από την Prohelvetia. Τον Ιανουάριο του 2020 προσκλήθηκε από το «Κέντρο σύγχρονου χορού Hrishikesh» στην Πούνα της Ινδίας για να διδάξει ένα εργαστήριο αυτοσχεδιασμού και σύνθεσης. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα έργα τέχνης σε δημόσιους χώρους καθώς και σε κοινοτικά πολιτιστικά προγράμματα και έχει διδάξει κίνηση σε διάφορες δραματικές σχολές στην Αθήνα.