
Nadja-Who Am I? – Αθανασία Κανελλοπούλου
Ελλάδα
Με τίτλο εμπνευσμένο από το ομώνυμο βιβλίο του Αντρέ Μπρετόν, το έργο Nadja – Who Am I? είναι μια χορογραφική αντανάκλαση πάνω στο έργο της Αμερικανίδας φωτογράφου Francesca Woodman. Τέσσερις δυνατές ερμηνεύτριες συναντιούνται επί σκηνής και επιχειρούν, με ένα ιδιαίτερο λεξιλόγιο, να μας μεταφέρουν σ’ έναν κόσμο όπου τα σώματα εκτίθενται στη φθορά του χρόνου και τα βλέμματα των άλλων, αλλά και στις δικές τους διεκδικήσεις και αγωνίες.
Σύλληψη, Χορογραφία, Κείμενα: Αθανασία Κανελλοπούλου
Ερμηνεύτριες: Βασιάνα Σκοπετέα, Μαρία Φουντούλη, Ευαγγελία Χαμηλοθώρη, Σταματίνα Κωστιάνη
Βοηθός Χορογράφου: Βασιάνα Σκοπετέα
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου
Σκηνογράφος-ενδυματολόγος: Σωτήρης Μελανός
Φωτισμοί: Τζάνος Μάζης
Οργάνωση παραγωγής: Γιώλικα Πουλοπούλου, Χλόη Αλιγιάννη
Σχεδιασμός γραφικών: Μελίνα Κούλια
Οπτικοακουστική Κάλυψη: Γιάννης Καρούνης, Πηνελόπη Μωρούτ
Παραγωγή: Athanasia Kanellopoulou Performing Arts /Ομάδα Παραστατικών Τεχνών Αθανασίας Κανελλοπούλου
Διάρκεια: 50 λεπτά
Τρέιλερ: https://vimeo.com/618820882
Αθανασία Κανελλοπούλου
Η Αθανασία Κανελλοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Έχει σπουδάσει με υποτροφία κλασικό και σύγχρονο χορό στη «Rambert School of Ballet and Contemporary Dance» στο Λονδίνο και στη Σχολή της Martha Graham στη Νέα Υόρκη. Έχει επίσης σπουδάσει Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμό στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Πάτρας και παραδοσιακή μουσική (πολίτικο λαούτο). Επί 18 συναπτά έτη έζησε στο εξωτερικό και συνεργάστηκε με πολλές ομάδες σύγχρονου χορού, όπως Les Ballets C de la B/ Koen Augustijnen (2008-2010), Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, (2002-2008), Jasmin Vardimon Company( 2006-2008), Cocoondance, Alexandra Waierstall, Gregor Zoellig( Tanztheater Osnabrueck), In jung Jun, Guy Weissman, Rami Levi, Jossi Berg κ.α .
Από το 2008 έχει χορογραφήσει συνολικά 20 έργα, πολλά εκ των οποίων έχουν παρουσιαστεί σε πολλά φεστιβάλ στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Β. Αφρική (Παλαιστίνη, Γερμανία, Πολωνία, Ισπανία, Mάλτα, Τουρκία, Κύπρο, Πορτογαλία, Αγγλία, Ισλανδία, Αίγυπτο, Ιράν κ.α). Η χορογραφική της έρευνα αφορά σε θέματα κοινωνικο-πολιτικά και σε μια βαθύτερη εμβάθυνση και κατανόηση της ανθρώπινης φύσης. Έχει προσκληθεί ως χορογράφος από την ομάδα Σύγχρονου Χορού της Μάλτας (Zfin Malta Dance Ensemble) την ομάδα της Jasmin Vardimon, (JV2), το Κέντρο Σύγχρονου Χορού στο Κάιρο, την Ακαδημία Τεχνών της Ισλανδίας, ( Iceland Academy of Arts), την ομάδα Σύγχρονου Χορού της Παλαιστίνης, Sareyyet Ramallah, το πανεπιστήμιο της Μάλτας (Dance Studies University of Malta), και την Ακαδημία Χορού της Νορβηγίας. Παραδίδει σεμινάρια σύγχρονου χορού, χορογραφίας και αυτοσχεδιασμού σε ομάδες και σε Ακαδημίες Χορού, όπως Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, SEAD Academy Αυστρία, Greenwich Dance Agency, Mimar Sinan University of Fine Arts Istanbul, Iceland Academy of Arts,Dance Studies University of Malta, Vibra Slovenia, Garage 29 Βρυξέλλες, Club Zak Πολωνία, Seoul Arts Centre, Cairo Contemporary Dance Centre κ.α. Από το 2017 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με τη Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπου διδάσκει σύγχρονο χορό, ρεπερτόριο και αυτοσχεδιασμό. Το 2018 ίδρυσε την ομάδα «Athanasia Kanellopoulou Performing Arts» ως πλατφόρμα καλλιτεχνικής έρευνας και ανταλλαγής.
http://athanasiakanellopoulou.blogspot.com/
Μαρία Φουντούλη
Η Μαρία Φουντούλη είναι αριστούχος απόφοιτη της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (2007) και του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2012). Ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί με τις ομάδες Sinequanon, Χορευτές, Λάθος Κίνηση, Ομάδα Σύγχρονου Χορού του Χάρη Μανταφούνη, ομάδα Ζήτα, Αμφίδρομο χοροθέατρο, ομάδα χορού Κώστα Τσιούκα, Hellenic Dance Company καθώς και με την Αθανασία Κανελλοπούλου, Τέτη Νικολοπούλου, Ερμίρα Γκόρο, Κατερίνα Ανδριοπούλου, Αγνή Παπαδέλη-Ρωσσέτου και Ηρώ Αποστολέλλη, Έντγεν Λάμε, Θέλγια Πετράκη, Στάθη Μαρκόπουλο κ.α. Από το 2008 διδάσκει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό σε παιδιά και ενήλικες. Συνεργάζεται με ερασιτεχνικές και επαγγελματικές σχολές χορού. Από το 2014 συμμετέχει ως εμψυχώτρια στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Dancing to connect» της Battery Dance Company σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Tεχνών του ιδρύματος Ωνάση που λαμβάνει χώρα σε δημόσια σχολεία της Αττικής και της Περιφέρειας. Στο θέατρο έχει συνεργαστεί ως χορογράφος με την ομάδα 3rd person theater group, τον Μανώλη Μαυροματάκη και την Αντιγόνη Νέτα.
Σταματίνα Κωστιάνη
Η Σταματίνα Κωστιάνη γεννήθηκε το 1992 στην Αθήνα. Ξεκίνησε ν’ ασχολείται με τον σύγχρονο χορό στα φοιτητικά της χρόνια, έχοντας προηγούμενη επαφή με τον κλασικό χορό από μικρή ηλικία. Είναι απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ και της επαγγελματικής σχολής χορού ΑΚΤΙΝΑ. Στη διάρκεια των σπουδών της στην τελευταία συμμετείχε σε φεστιβάλ όπως το AVDP και παρακολούθησε σεμινάρια Ελλήνων και ξένων χορευτών-χορογράφων, μεταξύ των οποίων οι Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου, Eldad Ben Sasson, Judith Sánchez Ruíz, Ty Boomershine. Μετά την αποφοίτησή της το 2019, ξεκίνησε να διδάσκει κλασικό και σύγχρονο χορό σε ερασιτεχνικές σχολές χορού στην Αθήνα, παράλληλα με τις συνεργασίες της ως χορεύτρια με χορογράφους και σκηνοθέτες όπως οι Λίλλυ Μελεμέ, Ρουμπίνη Μοσχοχορίτη, Αθανασία Κανελλοπούλου, Τέτη Νικολοπούλου.
Βασιάνα Σκοπετέα
Η Βασιάνα Σκοπετέα, χορεύτρια και χορογράφος, μεγάλωσε στην Καλαμάτα, ενώ τα τελευταία χρόνια ζει και δραστηριοποιείται στην Αθήνα. Σπούδασε χορό στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού ΑΚΤΙΝΑ και Νομική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Από το 2019, συνεργάζεται ως χορεύτρια και βοηθός χορογράφου με την Ομάδα Παραστατικών Τεχνών της Αθανασίας Κανελλοπούλου, της οποίας το έργο Nadja–Who Am I? έκανε πρεμιέρα στο 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Έχει συνεργαστεί με την ομάδα cochlea_collectiφ της χορογράφου Γεωργίας Παΐζη και την ισπανική ομάδα χορού La coja dansa. Οι χορογραφικές δουλειές της έχουν παρουσιαστεί στο Athens Video Dance Project και το In Progress Feedback Festival του δικτύου καλλιτεχνών παραστατικών τεχνών Κινητήρας. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο 2020, φιλοξενήθηκε από το Κέντρο Μελέτης Χορού Ι.& Ρ. Ντάνκαν· περίοδος κατά την οποία ασχολήθηκε με την δημιουργία της χορογραφικής πρακτικής υπό τον τίτλο Fictional Heroes, η οποία διαρκώς αναπτύσσεται μέσα από την κατασκευή των έργων της. Αυτή την περίοδο, βρίσκεται στην κατασκευή του έργου Alice is my fictional hero, το οποίο απαρτίζεται από δύο εκδοχές, solo και duet. Συνεχίζει την εκπαίδευση της συμμετέχοντας σε σεμινάρια χορού και χορογραφίας και, τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής.
Ευαγγελία Χαμηλοθώρη
Η Ευαγγελία Χαμηλοθώρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985 και ήταν από μικρή αθλήτρια της ρυθμικής και αργότερα για πολλά χρόνια του ακροβατικού συλλόγου ΓΑΣ Ειρήνη Περιστερίου.Μετά την αποφοίτησή της από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), σπούδασε χορό στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Ραλλού Μάνου» από όπου αποφοίτησε το 2010 με άριστα. Το 2011, έπειτα από εξετάσεις έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση για βελτίωση τεχνικής στις Βρυξέλλες του Βελγίου (Danscentrum Jette), όπου για δύο χρόνια παρακολούθησε σεμινάρια τεχνικής και αυτοσχεδιασμού με σημαντικούς δασκάλους.΄Εχει συνεργαστεί με διάφορες ομάδες χορού σε Ελλάδα και εξωτερικό (Cie la ignorancia, Creo dance company, Κι όμως Κινείται, Prolet OCD Dance co, Κινητήρας Χοροθέαμα, Αθανασία Κανελλοπούλου, Πρόσχημα, Paracoon, Krama, Transito κα), ήταν μέλος της ελληνικής συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Homme@home μέσω του κέντρου χορού Ι.Ρ.Ντάνκαν και υπήρξε βοηθός χορογράφου στην ομάδα Φora etc. Διδάσκει σύγχρονο χορό στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Χοροχρόνος και στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών αλλά και σε άλλες σχολές χορού στην Αθήνα από το 2011.