
Μία ασπίδα όνειρα – A(r)CT: Art can ACT
Ελλάδα
Παράσταση για παιδιά (από 4 ετών) και εφήβους
“ …Αναρωτήθηκα τι κρύβουν αυτές οι κιτρινισμένες σελίδες. Άνοιξα το βιβλίο, και μεμιάς ξεπήδησαν από μέσα ήρωες μυριάδες, ζώα και μάγοι και τοπία που αντίκρυζα για πρώτη φορά. Κάπως έτσι, εμφανίστηκε μπροστά μου και ο Δον Κιχώτης ή μάλλον… οι Δον Κιχώτες. Τους είδα να περιπλανιούνται, τους ακολούθησα στις ατελείωτες περιπέτειες και τις αποτυχημένες μάχες τους, τραγουδήσαμε και χορέψαμε μαζί. Λίγο πριν φύγει μου ψιθύρισε στο αυτί: «Τελικά τρέλα δεν είναι να πιστέψεις στα όνειρά σου και να παλέψεις να τα κάνεις πραγματικότητα…αλλά να πιστέψεις στην πραγματικότητα και να εγκαταλείψεις τα όνειρά σου.»
Συνεχίζοντας να αντλούμε έμπνευση από λογοτεχνικά έργα, επιλέγουμε αυτή τη φορά να βουτήξουμε στον κόσμο των ονείρων και της φαντασίας, μέσα από το βιβλίο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες ‘Δον Κιχώτης’, ένα έργο σταθμό στην ισπανική και ευρύτερη λογοτεχνία.
Έχοντας ως κύριο μέσο τον χορό και το σωματικό θέατρο, στόχος μας είναι να ζωντανέψουμε άλλο ένα ξεχωριστό βιβλίο πάνω στη σκηνή με τρόπο τέτοιο που το καθιστά προσβάσιμο τόσο σε ενήλικες όσο και σε νεότερο κοινό.
Το δικό μας έργο άμεσα επηρεασμένο από τον τρόπο γραφής του βιβλίου προβάλλει το σατιρικό στοιχείο, με χιούμορ αλλά και έντονη παραστατικότητα. Χρησιμοποιώντας την κίνηση ως αφετηρία και με την βοήθεια της μουσικής, των κοστουμιών και των σκηνικών, δημιουργούμε έναν κόσμο όπου τέσσερις χαρακτήρες μετατρέπονται σε «ιππότες της ελεεινής μορφής» και μας δίνουν ένα μεγάλο μάθημα κατακτώντας όσα η φαντασία τους ορίζει.
Σύλληψη/Χορογραφία: Ελένη Παπαϊωάννου
Μουσική επιμέλεια και σχεδιασμός: Πάνος Χουντουλίδης
Επιµέλεια & σχεδιασµός Κοστουµιών: Μελισσάνθη Σπέη
Σκηνογραφία: Δηµήτρης Κωνσταντάρας, Ελένη Παπαϊωάννου
Ερµηνεία και συνδηµιουργία κινησιολογικού υλικού:
Έµυ Αµερικάνου
Ερικέτη Ανδρεαδάκη
Τάσος Νίκας
Μιχάλης Σαγάνης
Αφήγηση: Λάµπρος Παπαγεωργίου
Φωτογραφία: Ξένια Τσιλοχρήστου
Διάρκεια: 45 λεπτά
Τρέιλερ: https://vimeo.com/568173824
Πρεμιέρα στο φεστιβάλ Σίφνου “Το Μικρό και το Μεγάλο” τον Αύγουστο 2021.
Παραστάσεις στο 35ο Νηπιαγωγείο Αχαρνών, 1ο και 2ο δημοτικό σχολείο Γλυκών Νερών, 132o δημοτικό σχολείο Αθηνών.
Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας, Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Κάτω Πετραλώνων και Δημοτική Αγορά Κυψέλης, Δεκέμβριος 2021.
Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει εργαστήριο για παιδιά 4-12 ετών από την ομάδα A(r)CT
Ένα διαδραστικό εργαστήριο δημιουργικής κίνησης και αυτοσχεδιασμού βασισμένο στη χοροθεατρική παράσταση «Μία ασπίδα όνειρα», μέσα από το οποίο θα εξερευνήσουμε μαζί μερικές από τις τεχνικές και τις θεματικές που αναπτύξαμε κατά τη δημιουργία του έργου μας. Παρέα με τους Δον Κιχώτες, οι μικροί και μεγάλοι μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν με τη φαντασία τους σε διάφορους μαγικούς τόπους, ανακαλύπτοντας καινούργιους τρόπους να κινούν το σώμα τους. Μέσα από κινητικούς αυτοσχεδιασμούς, θεατρικά παιχνίδια και ασκήσεις μουσικοκινητικής, τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με έννοιες όπως η ομαδικότητα, η συνεργασία, η ελευθερία έκφρασης, η αυτοπεποίθηση. Έτσι, μαθαίνουμε να δημιουργούμε ιστορίες με το σώμα μας, να χορεύουμε με όλες μας τις αισθήσεις, να λειτουργούμε συλλογικά και να σεβόμαστε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Στόχος του εργαστηρίου είναι να εντείνει τη σημασία της δημιουργικής κίνησης και έκφρασης σε κάθε ηλικία!
Ελένη Παπαϊωάννου – Χορογράφος
Η Ελένη Παπαϊωάννου γεννήθηκε το 1993 στην Αθήνα, όπου και είχε την πρώτη της επαφή με τον χορό. Το 2014 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο London Contemporary Dance School (The Place) και από τότε εργάζεται ως επαγγελματίας performer, χορογράφος και καθηγήτρια χορού. H Ελένη έχει συνεργαστεί επαγγελματικά με χορογράφους και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο όπως οι Μαριέλα Νέστορα, Luca Silvestrini (Protein Dance), Joanna Kalm, Seke Chimutengwende, Livia Rita, Alexis Blake, Sophie Nϋezel, Anders Duckworth και Daniel Persson (Humanah Productions) και έχει διδάξει σε Ελλάδα, Αγγλία, Ταϊλάνδη, Ινδία και Μεξικό. Έχει επίσης παρακολουθήσει σεμινάρια χορού, αυτοσχεδιασμού και χορογραφίας με καταξιωμένους καθηγητές και χορογράφους όπως οι David Zambrano, Wim Vandekeybus, Lloyd Newson, Peter Savel, Ernesto Edivaldo, Bruno Caverna, Rick Nodine και Sue MacLennan. Το 2014 αποφάσισε να ξεκινήσει την ομάδα A(r)CT με την ιδέα ότι ο χορός όπως και όλες οι τέχνες πρέπει να λειτουργούν ως ένα μέσο κοινωνικής -και όχι μόνο- αλλαγής. Από τότε, δημιουργούμε έργα βασισμένα στον χορό και το σωματικό θέατρο, installations και site-specifc που παρουσιάζονται σε κλειστά θέατρα αλλά και ανοιχτούς, δημόσιους και ασυνήθιστους χώρους.
https://epapaioannou.wordpress.com
Πάνος Χουντουλίδης – Σχεδιασμός ήχου και μουσικής
Ο Πάνος Χουντουλίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985 και εργάζεται στο κομμάτι της επεξεργασίας, σχεδιασμού και μίξης ήχου καθώς και σύνθεση μουσικής για κινηματογράφο, θέατρο και άλλα διαδραστικά μέσα. Σπούδασε ηχοληψία στην SAE Athens(Sound engineering Diploma) και συνέχισε τις σπουδές του στη μουσική παραγωγή στην SAE London (BA Audio Production). Επίσης έχει παρακολουθήσει μια σειρά μαθημάτων στη σχολή National Film & Television School στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τη χρήση του σχεδιασμού ήχου (sound design) ως αφηγηματικό εργαλείο για κινηματογράφο και τηλεόραση. Έχει εργαστεί σε παραγωγές που έχουν προβληθεί σε φεστιβάλ κινηματογράφου παγκοσμίως καθώς και περφόρμανς σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο. Μεγαλύτερες σε κλίμακα και κύρος έργα που έχει δουλέψει τα τελευταία χρόνια είναι το πολυπτυχές πρότζεκτ DAU, ταινίες του οποίου προβλήθηκαν κ έλαβαν διακρίσεις στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου 2020, καθώς και η περφόρμανς «Κοίτα ανθρωπάκο» τον Ιούνιο 2019 η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
https://panoschountoulidis.com
Μελισσάνθη Σπέη – Επιμέλεια Κοστουμιών
H Μελισσάνθη Σπέη είναι μια Αθηναία Fashion Artist, η οποία έχει επηρεαστεί από την πολιτιστική κληρονομία της Ελλάδας και η δημιουργικότητα της την εμπνέει να κατασκευάσει σύγχρονα και ανάγλυφα ενδύματα. Μέσα στους στόχους της σα σχεδιάστρια είναι να χρησιμοποιήσει βιομηχανικά υλικά για να παρουσιάσει ιστορικά και παλιά ενδύματα. Η Σπέη έχει αποφοιτήσει με MA Fashion Artefact του London College of Fashion to 2013. Έχει βραβευτεί ως μια από τους νικητές του OpenMyMed Prize 2020-21 του La Maison Mode Méditerranée στην Μασσαλία, νικήτρια του βραβείου ‘Find Your Inner North – Μοντέρνα Εθνική Φορεσιά’ από την Nordic Design Society το 2019, φιναλίστ για το βραβείο Avant-Garde στο World of WearableArt 2018 Awards, φιναλίστ στο ITS International Talent Support 2013 στα αξεσουάρ, International Research Award φιναλίστ στο Ancient & Modern Prize 2014 και εκπροσώπευσε την Ελλάδα σε μια φωτογραφική έκθεση κατά την προεδρία της ΕΕ στην Μάλτα στην εβδομάδας μόδας της Μάλτας τον Μάιο του 2017. Έχει επίσης λάβει μέρος στην έκθεση ‘Καινοτόμο κουστούμι του 21ου Αιώνα’ στο μουσείο A.A. Bakhrushin State Central Theatre Museum της Μόσχας το 2019, στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2018, Μπιενάλε Μόδας του Άρνεμ 2013 ‘Fetishism in Fashion’ και FETISHISM: Obsessions in Fashion & Design’ στο Μουσείο Τράπχολτ το 2016 και τις δύο εκθέσεις έχει επιμεληθεί η διάσημη Lidewij Edelkoort. Η δουλειά της έχει αναφορές στον λαϊκό πολιτισμό και το φολκλόρ.
https://www.melissanthispei.com
Δημήτρης Κωνσταντάρας – Σκηνογραφία
Ονομάζομαι Κωνσταντάρας Δημήτρης και εργάζομαι ως Σκηνογράφος από το 2014. Από το 2010 έως το 2015 φοίτησα στο τμήμα Θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα το Ναύπλιο όπου και ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στη θεατρολογία. Το 2019 έγινα δεκτός στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του (U.A.L) University of the Arts London / Wimbledon College of Arts (ΜΑ Theatre Design: Stage & Costume Design), το οποίο και ολοκλήρωσα τον Σεπτέμβριο του 2020. Τέλος ολοκληρώνοντας αυτή το σύντομο βιογραφικό σημείωμα, από το 2018 συνεργάζομαι σταθερά με την θεατρική ομάδα Duende Art Gang συμμετέχοντας στις παραγωγές «Κύριος και Κυρία Λοτ», «Κούκλες» κ.α.
https://www.dimitriskonstantaras.com
Έμυ Αμερικάνου – Performer
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Ασχολήθηκα με τον χορό από μικρή ηλικία και αποφοίτησα από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Ραλλού Μάνου»’ το 2013. Κατά τη διάρκεια της σπουδής μου και μέχρι σήμερα, παρακολουθώ εργαστήρια και σεμινάρια προς εμπλουτισμό και διεύρυνση της τεχνικής αλλά και των ευρύτερων γνώσεών μου. Εργαστήρια αυτοσχεδιασμού, σύγχρονου και κλασικού χορού, σύνδεσης χορού-εικαστικών, με επαγγελματίες όπως οι Δημήτρης Καμινάρης, Πωλίνα Κρεμαστά, Manuel Ronda, Στέλλα Ζάννου, Segni Mossi κ.ά., ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσα το σεμινάριο «Παιγνιοθεραπεία: Το παιχνίδι ως μέσο εκπαίδευσης, θεραπείας και αγωγής», καθώς και ένα σεμινάριο επιμόρφωσης με θέμα τη Σχολική Ψυχολογία. Υπήρξα ενεργό μέλος του Εκπαιδευτικού Κινητικού Προγράμματος «Σκυτάλη» από την ίδρυσή του και για διάστημα περίπου πέντε ετών, από και μέσω του οποίου επηρεάστηκα και εξελίχθηκα προς όλες τις κατευθύνσεις του χώρου του χορού, με κυριότερη επιρροή σε αυτήν της διδασκαλίας.
Ως χορεύτρια έχω συνεργαστεί με επαγγελματίες όπως η Πωλίνα Κρεμαστά, η Αγγελική Στελλάτου, η Μαρία Κολιοπούλου και ως χορεύτρια και χορογράφος με τις Ελένη Παπαϊωάννου, Μαριάννα Λάζαρη, Ερικέτη Ανδρεαδάκη, Δανάη Μορφονιού, για έργα όπως τα «Κλόουν |?|», «Man in bowler hat», «Walls Between Us» κ.α.
Το 2019 συμμετείχα ως χορεύτρια/performer στην παράσταση «Κοίτα, ανθρωπάκο», σε χορογραφία της Ελένης Παπαϊωάννου, ομάδα Ar(c)t, ενώ για την περίοδο 2019-2020 δίδαξα σύγχρονο, κλασικό χορό και αυτοσχεδιασμό στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ενώ διδάσκω σε παιδιά και ενήλικες από το 2014 σε σχολές χορού της Αττικής, με κύριο μέσο το παιχνίδι.
Ερικέτη Ανδρεαδάκη – Performer
Σπούδασα στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ και Σύγχρονο Χορό στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Ραλλού Μάνου. Συνέχισα τις σπουδές της με υποτροφία στο London Contemporary Dance School, όπου αποφοίτησα με Master of Arts in Contemporary Dance. Έχω εργαστεί στο Λονδίνο και στην Ελλάδα ως χορεύτρια, χορογράφος και καθηγήτρια χορού. Ως χορεύτρια έχω συνεργαστεί με χορογράφους όπως τους Robert Clark, Siobhan Davies, Itamar Serussi, Eleesha Drennan (ως μέλος της ομάδας EDge 15), Joanna Kalm, Tom Roden & Anna Williams, Vervain Theatre, Πωλίνα Κρεμαστά (Ομάδα Χορού Creo) και Ελένη Παπαϊωάννου (ArCT). Από το 2017 χορογραφώ και παρουσιάζω τη δική μου δουλειά σε συνεργασία με την ομάδα Ε3 και την ομάδα ΦΕΜ.
Τάσος Νίκας – Performer
Ο Τάσος Νίκας γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης από το 2019. Έχει χορέψει για την ομάδα Leon and Wolf του Χρήστου Παπαδόπουλου στο έργο《 Ion》στο Παρίσι, στο Ρότερνταμ και την Βέρνη την περίοδο 2019-20. Έχει συνεργαστεί σε παραγωγή του Balich Worldwide show στην Σαουδική Αραβία. Καθώς και σε παραγωγή της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης και του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τον Ιούνιο του 2019, με τον χορογράφο Αντώνη Φωνιαδάκη στο έργο《KOSMOS》και τον Χρήστο Παπαδόπουλο στο έργο 《Άσκηση 27》. Τέλος, κατά την διάρκεια των σπουδών του αλλά και μετά αυτών, παραμένει ενεργός στην παρακολούθηση σεμιναρίων και αναζήτησης νέων ερεθισμάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια του Victor Rottier, Guy Shomroni, Spencer Dickhaus κ.α.
Μιχάλης Σαγάνης – Performer
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Από μικρή ηλικία μου κινούσαν το ενδιαφέρον οι παραστατικές τέχνες και πολύ αργότερα συμμετείχα σε μια ερασιτεχνική ομάδα θεάτρου παράλληλα με τις σπουδές μου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Μέσα από το θέατρο γνώρισα τον χορό με τον οποίο αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά και πλέον είμαι τελειόφοιτος σπουδαστής στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή χορού «Ακτίνα».
Παράλληλα παρακολουθώ σεμινάρια σύγχρονου χορού, αυτοσχεδιασμού και πολεμικών τεχνών.
Επαγγελματικά έχω συνεργαστεί με χορογράφους και σκηνοθέτες όπως οι Ελένη Παπαϊωάννου, Ηώς Αντωνοπούλου, Μαριάννα Λάζαρη, Ορφέας Ζαφειρόπουλος, Πέτρος Σπυρόπουλος κ.α.
Λάμπρος Παπαγεωργίου – Αφήγηση
Ο Λάμπρος Παπαγεωργίου είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής «Αρχή» της Νέλλης Καρρά. Έχει σπουδάσει τζαζ και κλασικό τραγούδι, πιάνο και θεωρία μουσικής. Έχει εμφανιστεί στην Επίδαυρο, στη Λυρική Σκηνή, στο Μέγαρο Μουσικής, στο Εθνικό Θέατρο, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και αλλού. Έχει πάρει μέρος σε τηλεοπτικές σειρές, σε διαφημιστικά σποτ και στον κινηματογράφο, ενώ έχει σκηνοθετήσει διάφορα έργα και έχει συνεργαστεί με τη Χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας, το μουσικό σύνολο Voice Box και τους Quintet-a-tete. Στους «Αγγέλους της Χαράς», συμμετέχει από το 2019 ως ηθοποιός στα θεατρικά έργα στα Νοσοκομεία Παίδων.