Unpacking Dramaturgy – Ροδιά Βόμβολου

Unpacking dramaturgy: Προσεγγίζοντας τη δραματουργία του χορού ως έννοια και ως πράξη

Τι μορφές παίρνει η δραματουργία στον χορό; Τι θέση έχει η δραματουργία στη δουλειά μας; Πως μπορούμε να προσεγγίσουμε δραματουργικά ένα project; Πως μπορούμε να σκεφτούμε και να δράσουμε δραματουργικά σε μια δημιουργική διαδικασία; Το εργαστήριο “Unpacking Dance Dramaturgy” θα καλύψει σύγχρονες προσεγγίσεις και έννοιες της δραματουργίας του χορού καθώς και του ρόλου του δραματουργού. Επιπλέον, θα προσφέρει πρακτικά εργαλεία μέσα από τα οποία μπορεί να γεννηθεί και να διαμορφωθεί ο δραματουργικός διάλογος, με σκοπό να εξοικειωθούν οι συμμετέχοντες/ουσες με το πώς να επικοινωνούν τις σκέψεις, τις ερωτήσεις και τις παρατηρήσεις τους σε σχέση τόσο με τη δική τους δουλειά όσο και με των άλλων. Με αφορμή τα παραπάνω ερωτήματα, μέσα από γραπτά, προφορικά και πρακτικά tasks, τόσο ατομικά όσο και ομαδικά, οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τη δραματουργία ως θεωρητικό και πρακτικό πεδίο καθώς και να επεξεργαστούν σκέψεις γύρω από τη σχέση δραματουργίας και χορογραφίας.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε εν δυνάμει δραματουργούς, νέους χορογράφους, χορευτές/τριες και σπουδαστές/τριες χορού που έχουν ειδικό ενδιαφέρον για τη χορογραφική δημιουργία και τη σύνθεση.
Οι συμμετέχοντες/ουσες καλούνται να φέρουν μαζί τους ένα project στο οποίο έχουν συμμετάσχει ή δημιουργήσει, προκειμένου να το εξερευνήσουν από δραματουργική σκοπιά κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου (μπορεί να είναι work in progress, κάτι που έχει ήδη παρουσιαστεί, ή μια καινούρια ιδέα).

Ηλικίες: Όλες οι ηλικίες
Επίπεδα: Όλα τα επίπεδα

Photo credit:

 

Ροδιά Βόμβολου

H Ροδιά Βόμβολου (Θεσσαλονίκη, 1993) είναι δραματουργός και ερευνήτρια του χορού και της performance με βάση της το Άμστερνταμ και την Αθήνα. Από τον Ιανουάριο του 2020, εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή στο Department of Media and Performance Studies του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης (Ολλανδία), ερευνώντας τον τρόπο (αυτο-) προσδιορισμού του δραματουργού του χορού μέσα στο σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο και στο πεδίο της γνώσης. Ως δραματουργός χορού και μέντορας συνεργάζεται με οργανισμούς και dance houses στην Ευρώπη (Onassis Stegi, Dansmakers Αmsterdam, Dansateliers Rotterdam, Circustruction Rotterdam, Dance House Lemesos, Dance Days Chania, ZfinMalta κ.α.) καθώς και με ανεξάρτητους καλλιτέχνες στην Ολλανδία (Fernando Belfiore, Vloeistof κ.α.), την Ελλάδα (Δανάη Θεοδωρίδου, Πέρσα Σταματοπούλου, Ιωάννα Αγγελοπούλου, Ελένη Μυλωνά, Ευτυχία Στεφάνου, Αναστασία Βαλσαμάκη, Νεφέλη Αστερίου κ.α.) και την Κύπρο (Πέτρος Κοναρρής, Κωνσταντίνα Σκαλιώντα κ.α.). Από το 2019 είναι η μέντορας και επιμελήτρια του προγράμματος καλλιτεχνικής ανάπτυξης “Moving the New” της Στέγης Χορού Λεμεσού. Επιπλέον, το 2021 συμμετείχε ως εκπρόσωπος δραματουργός της Στέγης Χορού Λεμεσού στο Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα “Micro and Macro Dance Dramaturgies”, μια συνεργασία μεταξύ 6 οργανισμών χορού σε 5 χώρες: TANEC PRAHA (CZ), Anghiari Dance Hub & Marche Teatro (IT), Bora Bora – Dans og visuelt teater (DK), Dance House Lemesos (CY), Dans Brabant (NL). Ως Υπότροφος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο με Άριστα στο πρόγραμμα Contemporary Theatre, Dance and Dramaturgy στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης (2017-2018). Επιπλέον, είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. (2011-2017) στην κατεύθυνση Δραματολογίας-Παραστασιολογίας. Με υποτροφία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το 2016 παρακολούθησε ένα τετράμηνο κύκλο μαθημάτων πάνω στο θέατρο και τον χορό στο York University (Τορόντο, Καναδάς).

The event is finished.

Ημερομηνία

09 - 10 Ιούλ 2022
Expired!

Ώρα

10:00 - 14:00

Τοποθεσία

Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί
Ηρωών Πολυτεχνείου 84, Ερμούπολη
Κατηγορία

  Join our Newsletter

  We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.

   Newsletter

    Newsletter