ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ – Ίρις Φουστέρη

ΕΝΑ ΔΙΗΜΕΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ ΤΗΣ MARTHA GRAHAM

Η Μάρθα Γκράχαμ θεωρείται μία από τις εμβληματικότερες προσωπικότητες στην Τέχνη του 20ου αιώνα. Παθιασμένη και αεικίνητη, δημιούργησε μια ολοκληρωμένη σωματική γλώσσα, ικανή να εκφράσει όλες τις εσωτερικές εντάσεις που πρόσταζε η εποχή. Ιστορικά μιλώντας, θα μπορούσε να πει κανείς πως η τεχνική της Γκράχαμ είναι η γέφυρα που ενώνει τον κλασικό με τον σύγχρονο χορό. Διατηρώντας κάποιες θέσεις και λειτουργίες του μπαλέτου, εξελίσσει το δικό της βηματολόγιο με πρωταγωνιστή τον κορμό, ο οποίος γίνεται το κέντρο από το οποίο εκπορεύονται όλες οι κινήσεις. Αναπνοή, άξονες, όγκοι, αντίθετες δυνάμεις, συσπάσεις, απελευθερώσεις, σπείρες, εναλλαγές ρυθμών είναι τα βασικά συστατικά του μαθήματος, το οποίο ξεκινά στο πάτωμα για μεγαλύτερη συνειδητοποίηση και ενεργοποίηση του κορμού, και ολοκληρώνεται στο όρθιο επίπεδο με μεγάλες μεταφορές στον χώρο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό εργαλείο, τόσο για αρχάριους, καθώς μέσα από τις καθαρές του φόρμες γίνονται κατανοητές οι σωματικές δράσεις, όσο και για ανθρώπους με εμπειρία στον κλασικό ή σύγχρονο χορό, που μπορούν να ανακαλύψουν στην τεχνική αυτή μηχανισμούς που θα βοηθήσουν και θα εμπλουτίσουν την απόδοση τους στα άλλα είδη.

Ηλικίες: 15+
Επίπεδα: Μεσαίο

Photo credit: Christine Papadopoulou

Ίρις Φουστέρη

Η Ίρις Φουστέρη (γ.1981) είναι καλλιτέχνης που δραστηριοποιείται σε πολλά πεδία (multidisciplinary) και καθηγήτρια χορού, που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Η δουλειά της κινείται από τη χορογραφία και την performance art, μέχρι την ψηφιακή τέχνη, την εικονογράφηση, το video dance και τη βίντεο-ποίηση.
Αποφοίτησε το 2004 από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και συμμετείχε ως χορεύτρια στην ομάδα της ΚΣΟΤ “Hellenic Dance Company” (2003-2010) με παραγωγές σε Ελλάδα, Βέλγιο και Γαλλία, σε έργα των M.Graham, J.Limon, Pascal Rioult, Richard Alston, Denise Vale, Martin S. Lawrence, Πέννυ Διαμαντοπούλου, Βάλια Αλεξανδράτου. Δίδαξε τεχνική Graham στο προεπαγγελματικό και περιστασιακά στο επαγγελματικό τμήμα της ΚΣΟΤ (2007-2012) και στην ανώτερη επαγγελματική σχολή χορού «Ραλλού Μάνου», για την οποία χορογράφησε τα έργα “Breaking a line” και “Kaleidoscope” (2012-2021). Από το 2017 έως σήμερα, διδάσκει στην ανώτερη επαγγελματική σχολή χορού του Ωδείου Αθηνών.
Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τις ομάδες Arthosis, Analysis, τους χορογράφους Χάρη Μανταφούνη, Μαρία Σταματάκη, Σοφία Πίντζου (Ελλάδα/Γερμανία), Βάσια Ζορμπαλή, Justine Goussot, τις σκηνοθέτιδες Ελένη Παργινού, Μαρία Κανέλλου, την εικαστικό Άννα Παπαθανασίου. Υπήρξε, μαζί με τις Γιούλη Γούτσιου και Τόνια Δάκου, ιδρυτικό μέλος της κολλεκτίβας χορού «στιγμή» και τακτική συνεργάτης του ηλεκτρονικού περιοδικού εικόνας και λόγου “misafir”.
Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ (The BeBop Channel Dance and Theatre Film Festival (NY), Athens Digital Arts Festival – TĀCTUS, Athens Video Dance Project, Athens International Video Poetry Festival, Music in Motion, Santorini Arts Factory, Akropoditi Dance and Performing Arts Festival, Ωδείον Αθηνών σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, επιμέλεια κίνησης στο Onassis New Choreographers κ.α.).
Τον Ιούνιο του 2021, ταξίδεψε στο CN D (Centre national de la danse, Pantin – Paris) με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.
Τέλος, επιμελείται εικονογραφήσεις και έχουν εκδοθεί ένα διήγημά της και μία ποιητική συλλογή.

The event is finished.

Ημερομηνία

16 - 17 Ιούλ 2022
Expired!

Ώρα

10:00 - 12:00

Τοποθεσία

Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί
Ηρωών Πολυτεχνείου 84, Ερμούπολη
Κατηγορία

  Join our Newsletter

  We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.

   Newsletter

    Newsletter