Συμπερίληψη και Προσβασιμότητα – Χρίστος Παπαμιχαήλ και Ανδρέας Πλεμμένος (liminal)
Εισαγωγή στην Συμπερίληψη και Προσβασιμότητα στον Πολιτισμό με έμφαση στην τέχνη του Χορού
Το εργαστήριο θέτει τις κατάλληλες θεωρητικές βάσεις ώστε οι συμμετέχουσες/οντες να προσεγγίζουν ζητήματα Συμπερίληψης και Προσβασιμότητας ΑμεΑ στον πολιτισμό με μια σύγχρονη και ενημερωμένη σκοπιά, εξαλείφοντας πιθανές ασυνείδητες στερεοτυπικές προκαταλήψεις. Ταυτόχρονα, εκθέτει τα άτομα σε μια πληθώρα μεθοδολογιών, υπηρεσιών και καλών πρακτικών, εξοπλίζοντάς τα τόσο με έμπνευση όσο και με πρακτικά εργαλεία για την καθημερινή τους δραστηριότητα. Από την προσβάσιμη επικοινωνία και τον συμπεριληπτικό προγραμματισμό μέχρι τις υπηρεσίες προσβασιμότητας, τη διαδικασία παραγωγής τους και τη διαμόρφωση σχετικής στρατηγικής, 2 εισηγητές με και χωρίς αναπηρία από τον πολιτιστικό οργανισμό liminal, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεματικών με επίκεντρο την τέχνη του χορού.
Βασικές Θεματικές:
- Κοινωνικό Μοντέλο Αναπηρίας
- Καθολικός Σχεδιασμός
- Υπηρεσίες προσβασιμότητας
- Ακουστική Περιγραφή
Υποτιτλισμός SDH
Διερμηνεία στην Ε.Ν.Γ.
Επικουρικές υπηρεσίες (προσβάσιμα έντυπα, δομημένο περιβάλλον, απτικές ξεναγήσεις, ticketing κ.α.) - Αλυσίδα προσβασιμότητας (επικοινωνία, μετακίνηση κ.α.).
- Καλές πρακτικές από Ελλάδα και Ευρώπη
Το εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες χορευτές/χορεύτριες και άλλους επαγγελματίες του πολιτισμού (με και χωρίς αναπηρία).
Ηλικίες: Ενήλικοι
Επίπεδα: Όλα
Photo credit:
Χρίστος Παπαμιχαήλ
O Χρίστος Παπαμιχαήλ γεννήθηκε στην Κύπρο το 1989. Είναι θεατρολόγος και ηθοποιός, απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης “Πράξη 7”. Εργάζεται ως παραγωγός, εκπαιδευτής και σύμβουλος δημιουργικής προσβασιμότητας στης Ελλάδα και την Ευρώπη.
Είναι συνιδρυτής της ομάδας συλλογικού πολιτισμού ΕΜΕΙΣ (2013), η οποία πραγματοποιεί θεατρικές παραστάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα σε καταστήματα κράτησης και το ετήσιο Our Festival – Συνάντηση Αλληλέγγυων Καλλιτεχνών, του οποίου είναι διευθυντής παραγωγής από το 2015. Το 2016, ίδρυσε τον πολιτιστικό οργανισμό liminal με στόχο να εφαρμόσει τις έννοιες της συμπερίληψης και προσβασιμότητας στον πολιτισμό.
Είναι υπότροφος των προγραμμάτων: Start – Create Cultural Change (Γερμανία – Ελλάδα, 2016-2017 – Φάση 1 και 2) από τα ιδρύματα Robert Bosch Stiftung, Goethe-Institut Thessaloniki, German Association of Sociocultural Centers και Arts for Good fellowship – ART and Disability (Σιγκαπούρη – Μαλαισία, 2017 – 2018) από το Singapore International Foundation. Τακτικά, λαμβάνει μέρος και παρακολουθεί εκπαιδεύσεις, συνέδρια και συναντήσεις σε σχέση με την πολιτιστική διαχείριση και την κοινωνική επιχειρηματικότητα, όπως ενδεικτικά τα: Sustainable Cultural Management summer course (2016), 1st International BoschAlumniForum – Commoning as a local response to the global crisis (2017), DO BUSINESS, DO IT YOURSELF! (2017-2018), Impactful Festivals in Practice (2019).
Ανδρέας Πλεμμένος
Ο Ανδρέας Πλεμμένος γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα με απώλεια ακοής. Από μικρή ηλικία στράφηκε στο θέατρο και τη ζωγραφική ως τρόπους προσωπικής έκφρασης.
Η αγάπη για τη συγγραφή τού έδωσε την ευκαιρία, από την εφηβεία ακόμα, να αποτυπώσει ιστορίες για τον κόσμο μέσα από τα μάτια του.
Σπούδασε Θεατρολογία στο Ε.Κ.Π.Α. και αυτήν τη στιγμή κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ειδική Αγωγή. Σκοπός του είναι να μπορέσει να ενθαρρύνει τους συνανθρώπους του στο να εκφραστούν μέσα από τη φαντασία τους. Μέσω του θεάτρου ασχολείται με προγράμματα και δραστηριότητες για παιδιά από την Ουκρανία, από κατασκηνώσεις ΑμεΑ κλπ., με στόχο την εμψύχωση και την καλλιέργεια της δημιουργικότητάς τους.