Συνειδητοποίηση του σώματος μέσα από τον Αφρικανικό χορό – Άννα Καραμήτσου

Εργαστήριο Αφρικάνικου Χορού

Ο χορός της Δυτικής Αφρικής είναι ένας χορός που λειτουργεί λυτρωτικά καθώς
απελευθερώνει όποια/ον συμμετέχει. Η μεθοδολογία διδασκαλίας βασίζεται στη δύναμη της αλληλένδετης σύνδεσης του χορού και του ρυθμού που συναντάμε στους χορούς της Δ. Αφρικής, και συμπεριλαμβάνει και τη φωνή σαν τρίτο μέσο αυτής της ευφορικής κατάστασης που δημιουργείται. Ο ήχος των κρουστών παραπέμπει στους χτύπους της καρδιάς και μας γεμίζει πολυρρυθμίες και γήινους παλμούς.
Χορεύουμε με γυμνά πέλματα, και έτσι ενεργοποιείται το σώμα που έρχεται σε άμεση επαφή με το έδαφος. Η κινητοποίηση του στέρνου ξεμπλοκάρει συσσωρευμένα συναισθήματα με επακόλουθο να αναπνέουμε καλύτερα. Η κινητοποίηση της λεκάνης σε συνδυασμό με τα χαλαρά ισχία ανανεώνει την αίσθηση της δύναμης και του κέντρου του σώματος. Αυτό το εργαστήριο προσφέρει σε όλες και όλους ανεξαρτήτως γνώσεων, ηλικίας και δεξιοτήτων τη δυνατότητα να συνυπάρξουν και να χαρούν τη ζωή. Βοηθά στη συνειδητοποίηση και την επανασύνδεση με το σώμα μας και μας χαρίζει αίσθηση ελευθερίας μοιράσματος και αυθόρμητης χαράς.
Στόχος είναι οι συμμετέχοντες/ουσες να αισθανθούν ασφαλείς και να εκφραστούν μέσα από την κινησιολογία του αφρικανικού χορού, να (επανα)συνδεθούν με το σώμα τους, και να βιώσουν μια αξέχαστη εμπειρία ως μονάδες αλλά και ως μέλη της ομάδας.

Επίπεδο: Όλα
Ηλικίες: 14-65 ετών

Photo credit:

Άννα Καραμήτσου

Ιδρύτρια της πρώτης Σχολής Αφρικανικού Χορού και Μουσικής στην Ελλάδα, SELI KANOU – West African Dance & Music, στην Αθήνα, το 2007. Συνιδρύτρια της ομώνυμης ομάδας και της εκπαιδευτικής μεθόδου Dance & Drum Connection (DDC) σε συνεργασία με τον Αντώνη Παπαδόπουλο.
Seli Kanou, στη βασική διάλεκτο του Μάλι, τα Bambara, σημαίνει Γιορτή ή Προσευχή Αγάπης.
Είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Χορού (ΚΣΟΤ). Επιπλέον, σπούδασε Ψυχοθεραπεία μέσω του χορού και Ιστορία του χορού (Sorbonne Paris IV). Είναι πιστοποιημένη στη μέθοδο Peter Goss και εκπρόσωπος του Φόρουμ της Αθήνας, μέλους της IF-EPFCL (Ecole de Psychanalyse des Forums du Champ Lacanien / Σχολή Ψυχανάλυσης των Φόρουμ του Λακανικού Πεδίου).
Μελετά το χορό και τη μουσική της Δυτικής Αφρικής από το 1993.
Θεωρείται το πρόσωπο που εισήγαγε τον Δυτικοαφρικανικό χορό στην Ελλάδα το 1997. Έκτοτε, διδάσκει σε επαγγελματικές, ερασιτεχνικές και πανεπιστημιακές σχολές χορού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αφρική. Έζησε και δούλεψε στην Ευρώπη, με βάση το Παρίσι, για 15 χρόνια. Ταξιδεύοντας στην Αφρική, εμβαθύνει τις γνώσεις της για τους χορούς και τη στενή σύνδεσή τους με τη μουσική.
Η μέθοδός της βασίζεται στη συνειδητοποίηση του σώματος, επιτρέποντας να (ξανα)ανακαλύψουμε την αίσθηση της κίνησης και της έκφρασής του.
Ο κύριος στόχος της είναι η (επανα)σύνδεση με τη χαρά.

Μιχάλης Κιούσης

Γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1990. Aπό το 2009 έως το 2015 παρακολούθησε μαθήματα παραδοσιακών αφρικάνικων κρουστών, djembe και dunduns, με δάσκαλο τον Λευτέρη Γρηγορίου, μελετώντας την μουσική παράδοση της δυτικής Αφρικής (musique mandingue). Αποτέλεσε μέλος της ομώνυμης ομάδας της σχολής «τα Κρουστά της Τάκη» με την οποία εμφανίστηκε σε lives, παραστάσεις κ.ά. Παράλληλα συνόδευσε ως κρουστός τα μουσικοχορευτικά σύνολα της Δάφνης Ασημακοπούλου και Κατερίνας Καρατζή για μαθήματα και performances αφρικάνικου χορού.
Από το 2016 έως το 2019 εγκαταστάθηκε στο νησί La Réunion όπου συνεργάστηκε με την σχολή αφρικάνικου χορού, ADUNA. Συνόδευσε τα μαθήματα χορού και εκπαιδευτικά σεμινάρια της Melissa Bataille και Salamata Diallo ως djembe σολίστ και dundun αντιστοίχως, ενώ εμφανίστηκε σε παρουσιάσεις, lives και performances της ομώνυμης χορευτικής ομάδας της σχολής. Παρακολούθησε και συνόδεψε σεμινάρια χορού με τους Khady Saar, Yama Wade Rachidi Yekini, Doudou Sata, Bouba Sylla, και Sory Diabate.
Από το 2019 έως και σήμερα με βάση την Αθήνα, συνεργάστηκε ως κρουστός με τον Dauda Conteh και τη σχολή SELI KANOU της Άννας Καραμήτσου και Αντώνη Παπαδόπουλου, για μαθήματα αφρικάνικου χορού, lives και performances, ενώ παράλληλα συνόδευσε και παρακολούθησε εκπαιδευτικά σεμινάρια με χορευτές και μουσικούς όπως οι Ηarouna Dembelé, Byshara Shokolate, Mbar Ndiaye, Aminata Touré κ.ά.

Χρήστος Αδαμίδης

Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1987. Ασχολήθηκε με τη μηχανολογία και τον ιδιωτικό τομέα έχοντας δική του επιχείρηση. Πρώτη επαφή με τα κρουστά ήταν το 2013 στην πόλη της Θεσσαλονίκης όπου σηματοδότησε την έναρξη ενός μεγάλου ταξιδιού γύρω από το ρυθμό και τη μουσική. Μελέτησε τη μουσική παράδοση της Δυτικής Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Σύντομα ήρθαν οι πρώτες συνεργασίες συμμετέχοντας σε διάφορα συγκροτήματα παίζοντας ποικίλα είδη μουσικής όπως reggae, funk, ethnic και latin. Συμμετείχε στο μιούζικαλ ‘Ένα βήμα τη φορά’ της Μαρίας Στεφάνου στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης. Έπαιξε παραδοσιακή rumba στη σχολή χορού Arte Danza. Το 2019 επέλεξε το νησί της Σύρου ως προορισμό. Στη Σύρο δημιούργησε την ομάδα αφρικάνικων κρουστών Maisha Percussion που πραγματοποιεί διάφορες εμφανίσεις. Είναι μέλος της Ορχήστρας των Κυκλάδων δίπλα στον Νίκο Κυπουργό. Επίσης, παίζει σε μουσικά σχήματα, συμμετέχει σε καλλιτεχνικά project και συνεργάζεται με DJs σε live performances.

The event is finished.

Ημερομηνία

08 - 09 Ιούλ 2023
Expired!

Ώρα

17:30 - 20:30

Τοποθεσία

Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί
Ηρωών Πολυτεχνείου 84, Ερμούπολη
Κατηγορία

  Join our Newsletter

  We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.

   Newsletter

    Newsletter