glossa [γlósa]

Ένα πλήθος φτάνει από το παντού στο πουθενά.
Άνθρωποι μόνοι και ξένοι, έρχονται από τόπους διαφορετικούς για να συναντηθούν σ’ έναν τόπο κοινό, ουδέτερο, έναν τόπο που δεν ανήκει σε κανέναν. Σαν μέσα σε όνειρο, ένας καινούργιος κόσμος ξεκινά από την αρχή, σχεδόν δίχως μνήμη.

Πρώτα η σιωπή κι ύστερα θα ηχήσουν γλώσσες οικείες και ανοίκειες, ενώ ανάμεσά τους το σώμα ακαταπαύστως θα μιλά τη δική του γλώσσα. Λίγο λίγο οι φωνές θα γλιστρούν η μια μέσα στην άλλη, καθώς μαζί θα θυμηθούν παράξενα ονόματα αγγέλων και θεών, θα θυμηθούν τα συναισθήματα, θα θελήσουν να επινοήσουν τον κόσμο από την αρχή.
Πώς ξεκινά ο κόσμος; Μ’ ένα όνομα.
Θα επινοήσουν τη δική τους γλώσσα, θα ονομάσουν ό,τι όνομα δεν έχει, θα φανταστούν τη συνύπαρξη διαφορετικών γλωσσών μέσα σε μία μόνο λέξη. Θα αγκαλιάσουν τα δέντρα, θα μιμηθούν τη γλώσσα των πουλιών, θα χορέψουν στη σιωπή, θα θυμηθούν ένα παιδικό παιχνίδι, θα σταματήσουν μια στιγμή για να ακούσουν τις φωνές των άλλων.
Τι μας ανήκει; Πού ανήκουμε;
Θα είναι άγνωστοι, όμως μέσα από ένα χαρτί θα θυμηθούν την ιστορία τους. Ανώνυμοι, όμως πάνω σ’ ένα χαρτί θα διαβάσουν το όνομα κάποιου αγαπημένου τους. Και ένα ποίημα θα τους ταξιδέψει σε πατρίδες παλιές, φανταστικές, χαμένες. Θα έχουν αφήσει πίσω τους κάθε ταυτότητα, θ’ αγγίξουν το χώμα και δεν θα τους ανήκει, θ’ αγγίξουν το χώμα και θα του ανήκουν. Θα έχουν αποκτήσει ένα όνομα.
Δεν επιστρέφουν, δεν αποχωρούν.
Θα κατεβούν σε ένα ξέφωτο για να κοιτάξουν το φεγγάρι, θα ενώσουν γη και ουρανό σε ένα βλέμμα, θα γνέψουν πάνω σ’ ένα πεντάγραμμο όσα καμία γλώσσα δεν μπορεί να πει κι ύστερα θα σκορπίσουν στον καινούργιο κόσμο.
Θα έρθουν και θα φύγουν στη σιωπή.

Χορογραφία – Σκηνοθεσία: Αγγελική Σιγούρου
Ερμηνεύουν: Αγγελική Αγγελετάκη, Αφεντία Κανελλοπούλου, Σόνια Καραγιαννίδου, Χρήστος Κόλλιας, Ξένη Κοττάκη, Ναμπίλ ελ Μπαράζ, Ευτυχία Πανοπούλου, Παναγιώτης Σκιαδάς, Βιβή Σκλιά, Μαριάννα Σταθάκη, Αντιγόνη Χούνδρη, Αριάδνη Ψυχογιοπούλου
Επεξεργασία ήχου – Μουσική: Γιάννης Βρυζάκης
Σχεδιασμός αφίσας και προγράμματος: Βιβή Σκλιά
Φωτογραφία Αφίσας – Προγράμματος: SensoReye Productions
Φωτογραφία: Δημήτρης Βαμβακούσης, Λουκία Βατσή, Seaway Productions,SensoReye Production
Βίντεο: Βαγγέλης Τζανής, SensoReye Productions

Για την προετοιμασία της παράστασης δημιουργήθηκε και χρησιμοποιήθηκε το παρακάτω υλικό:
Επινοημένες λέξεις: η ομάδα επινόησε νέες λέξεις για την περιγραφή ακατονόμαστων καταστάσεων και συνθηκών καθώς και ιδιοτήτων που επίσης στερούνται ονομασίας. 
Παρετυμολογίες: η ομάδα παρετυμολόγησε λέξεις αναζητώντας την καταγωγή τους μέσα σε όλες τις γλώσσες του κόσμου και με τρόπο απολύτως ανορθόδοξο.
Συνεντεύξεις: η ομάδα συνέταξε ερωτηματολόγια συνεντεύξεων με θέμα τη γλώσσα και πραγματοποίησε συνεντεύξεις σε 51 άτομα, 29 γυναίκες και 22 άντρες.
Hildegard von Bingen: χρησιμοποιήθηκαν λέξεις από τη γλώσσα που η Γερμανίδα μύστρια και συνθέτης επινόησε, ισχυριζόμενη ότι την παρέλαβε από αγγελικά πλάσματα, για τη δημιουργία ηχητικού υλικού.
Νοηματική γλώσσα: αποδόθηκαν στη νοηματική γλώσσα αποσπάσματα από το ποίημα του Μαχμούντ Νταρουίς Τοιχογραφία και χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για τη σύνθεση κινητικού υλικού.

Μουσική:
Etendue – Steven Brown & Benjamin Lew 
Hildegard von Bingen – O virtus sapientiae. Φωνές: Motectum Vocal Ensemble. 
Bamako ou ailleurs – Steven Brown & Benjamin Lew 
Proverb – Steve Reich 
Michael Nyman – Miserere Paraphrase
Moments – Steven Brown & Benjamin Lew 
Mural – Le trio Joubran & Mahmoud Darwish  
Moonlight Sonata (1ο μέρος) – Ludwig van Beethoven/Maurizio Pollini

Κείμενα:
Στην παράσταση ακούγεται απόσπασμα από το ποίημα του Μαχμούντ Νταρουίς Τοιχογραφία (جدارية):
Μετάφραση από τα αραβικά στα ελληνικά: Αγγελική Σιγούρου
Μετάφραση – απόδοση από τα ελληνικά στα αγγλικά: Γιάννης Σμαρνάκης

Φωνές:
Αραβικό κείμενο: Μαχμούντ Νταρουίς
Αγγλικό κείμενο: Ευτυχία Πανοπούλου
Ελληνικό κείμενο: Γιάννης Σμαρνάκης

Διδασκαλία νοηματικής γλώσσας: Σταμάτης Μπενέτας
Απόδοση αποσπασμάτων του ποιήματος Τοιχογραφία στη νοηματική γλώσσα: Μαρία Κολοκοτρώνη

Ευχαριστούμε από καρδιάς τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες των συνεντεύξεων καθώς οι απαντήσεις τους αποτέλεσαν ιδιαιτέρως πολύτιμο και άκρως απαραίτητο υλικό για την παράστασή μας.
Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τη Φιλόπτωχο Εταιρία Ερμουπόλεως (γηροκομείο Αγίου Παντελεήμονα) για την ευγενική παραχώρηση του χώρου της κατασκήνωσης των Χρουσσών.

Χοροθέατρο Ακροποδητί – Αύγουστος 2018
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

25, 26, 27, 28 Αυγούστου 2018, Χρούσσα – Κατασκήνωση, Σύρος