Τιμωρία

Μια παράσταση βασισμένη στα έργα «Η Δίκη» του Φραντς Κάφκα και «Η Επιτροπή» του Σοναλλάχ Ιμπραχίμ

η ενοχή είναι έγκλημα που τιμωρείται
η αλήθεια είναι έγκλημα που τιμωρείται

Ο Κ. στα τριάντα του, συλλαμβάνεται χωρίς να μαθαίνει ποτέ τον λόγο της σύλληψής του και οδηγείται σε Δίκη. 
Ο Χ. στα σαράντα του, παρουσιάζεται μπροστά σε μια Επιτροπή που θα κρίνει αν μπορεί ή όχι να συνεχίσει τη ζωή του.
Ο Κ. και ο Χ. είναι πολίτες μόνο προσωρινά ελεύθεροι, ένοχοι και άξιοι Τιμωρίας.

Σκηνοθεσία: Αγγελική Σιγούρου
Ερμηνεύουν:
Πρώτη παρουσίαση (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2017):
Χρήστος Κόλλιας,Αγγελική Αγγελετάκη, Αφεντία Κανελλοπούλου, Σόνια Καραγιαννίδου, Ρενάτα Κοσμά, Ξένη Κοττάκη, Μαίρη Μαυρή, Λουκία Μπατσή, Μαριάννα Σταθάκη, Αριάδνη Ψυχογιοπούλου
Δεύτερη παρουσίαση (Ιούλιος 2017):
Χρήστος Κόλλιας, Αγγελική Αγγελετάκη, Αφεντία Κανελλοπούλου, Σόνια Καραγιαννίδου, Ξένη Κοττάκη, Λουκία Μπατσή, Μαριάννα Σταθάκη
Μετάφραση:
Η Δίκη – Φραντς Κάφκα: Γιώτα Λαγουδάκου (Εκδόσεις Μίνωας, 2015)
Η Επιτροπή – Σοναλλάχ Ιμπραχίμ: Για την υλοποίηση της παράστασης, το έργο μεταφράστηκε από τα γαλλικά από τη Σόνια Καραγιαννίδου, ενώ χρησιμοποιήθηκαν επίσης αποσπάσματα της μετάφρασης του έργου από τα αραβικά, των Ελένη Καπετανάκη και Αγγελική Σιγούρου
Επεξεργασία – Διασκευή κειμένων: Όλα τα μέλη της ομάδας
Μουσική:
John Surman: Nestor’s Saga
Fairuz: Saaltak habibi
Maryam Saleh: Ana mesh baghanny
Aphrodite’s child + Ειρήνη Παππά: Infinity
Μάνος Χατζιδάκις: Ο Δράκος
Σκηνικά: Ελεάννα Κοτσίκου
Σχεδιασμός αφίσας και προγράμματος: Βιβή Σκλιά
Φωτογραφία: Κιράνα Γκιόκα, Ελεάννα Κοτσίκου
Βίντεο: Δημήτρης Ταμπάκης     

Ο Γιόζεφ Κ., τμηματάρχης τράπεζας, τη μέρα της 30ης επετείου των γενεθλίων του συλλαμβάνεται χωρίς κανένα λόγο και οδηγείται σε Δίκη.
Ο Χ., πρώην πολιτικός κρατούμενος, στα σαράντα του, παρουσιάζεται μπροστά σε μια Επιτροπή αποτελούμενη από πολίτες και στρατιωτικούς με ανεπίσημη εξουσία, που θα κρίνει αν μπορεί ή όχι να συνεχίσει τη ζωή του.
Ο Κ. βρίσκεται αντιμέτωπος με μια κοινωνία σύσσωμη στην υπηρεσία του Δικαστηρίου και πασχίζει εις μάτην να ανακαλύψει πώς υπερασπίζεται κανείς τον εαυτό του ενώπιον μιας εξουσίας που παραμένει απρόσωπη και απρόσιτη, ενώπιον μιας κατηγορίας που παραμένει άρρητη.
Ο Χ. αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας μια έρευνα που του αναθέτει η Επιτροπή, ώστε να κριθεί αν θα έχει ή όχι μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή του.
Ο Κ. βρίσκεται μέσα σε έναν κόσμο όπου οι γυναίκες κινούν τα νήματα, έναν κόσμο που αποτελείται αποκλειστικά και μόνο από όργανα του Νόμου και κατηγορούμενους.
Ο Χ. ολοκληρώνοντας την έρευνά του, φέρνει στο φως τις κρυμμένες πτυχές της ζωής του «Δόκτορα», ισχυρής ηγεμονικής μορφής που ανήκει στην πλουτοκρατία, που εμπλέκεται με την άνοδο των πολυεθνικών εταιριών και την παγκοσμιοποίηση, διαδραματίζοντας συγχρόνως έναν αδιευκρίνιστο αλλά σημαντικότατο ρόλο στην πολιτική εξουσία της Αιγύπτου. Και τότε η Επιτροπή αποφασίζει να επέμβει θέτοντας τον Χ. υπό ασφυκτική επιτήρηση και αφαιρώντας του το δικαίωμα κάθε ιδιωτικής ζωής και ελευθερίας, με σκοπό να τον πείσει να εγκαταλείψει την έρευνά του.
Ο Κ. συνειδητοποιεί ότι κανείς δεν γλιτώνει από τα νύχια του Νόμου, αφού ο Νόμος είναι απρόσωπος εντέλει όπως ο ίδιος ο Θεός και την Πύλη του δεν μπορεί να τη διαβεί κανένας.
Ο Χ. συνειδητοποιεί ότι η δίψα του για τη γνώση και την αλήθεια είναι αυτή που τελικά θα καθορίσει με τρόπο αμείλικτο τη μοίρα του, πληρώνοντάς τον με το ίδιο νόμισμα.
Ο Κ. τιμωρείται με την ανώτατη ποινή, της θανάτωσης.
Ο Χ. τιμωρείται με την ανώτατη ποινή, της αυτοκατανάλωσης.
Κι οι δύο αποδέχονται αναντίρρητα την τιμωρία τους.
Κι οι δύο αντιλαμβάνονται ότι η ενοχή είναι πράξη που διαβάζεται και τιμωρείται πριν καν γίνει πράξη, χωρίς καν να είναι πράξη.

Η Δίκη εκδίδεται για πρώτη φορά το 1925, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Τσέχου συγγραφέα Φραντς Κάφκα, από τον φίλο και βιογράφο του, Μαξ Μπροντ, ο οποίος είχε ωστόσο λάβει εντολή από τον συγγραφέα να κάψει όλα τα χειρόγραφα που του άφηνε στη διαθήκη του. Η Δίκη ανήκει στα ημιτελή έργα του Κάφκα.
Η Επιτροπή, εκδίδεται για πρώτη φορά το 1981. Ο συγγραφέας της, Σοναλλάχ Ιμπραχίμ, γεννημένος το 1937 στο Κάιρο, αριστερός και εθνικιστής, φυλακίστηκε υπό το καθεστώς του Νάσερ λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων. Ο Σοναλλάχ Ιμπραχίμ ονομάστηκε «ο Κάφκα της Αιγύπτου».
Τα δύο έργα, Δίκη και Επιτροπή, παρόλο που απέχουν μεταξύ τους χρονικά σχεδόν εξήντα χρόνια, συναντιούνται ποικιλοτρόπως. Και οι δύο συγγραφείς έκαναν νομικές σπουδές και είναι άριστοι γνώστες του Δικαίου, με το οποίο και καταπιάνονται. Κι οι δύο συνομιλούν με το παράλογο, τοποθετώντας τους ήρωές τους μέσα σε μια ασφυκτική και εφιαλτική ατμόσφαιρα διαφθοράς και γραφειοκρατίας όπου η εξουσία ασκείται εν είδει συνομωσίας, καθορίζει τη μοίρα τους και τους καθιστά παντελώς ανήμπορους να αντισταθούν στα βουλεύματά της.

Πρώτη παρουσίαση: Ιανουάριος και Φεβρουάριος 2017: Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί
Ιούλιος 2017: Akropoditi DanceFest 2017 – Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί