Προσευχή

Περφόρμανς βασισμένη σε ποιήματα της Αγγελικής Σιγούρου και μουσική σύνθεση του Αλέξη Πορφυριάδη

Κείμενα: Αγγελική Σιγούρου
Μουσική: Αλέξης Πορφυριάδης
Συμμετέχουν:
Αντιγόνη Χούνδρη (κίνηση)
Βιβή Σκλιά (κίνηση)
Φοίβος Πετρόπουλος (κίνηση)
Νίκος Παναγιωτάκης (Ηλεκτρική κιθάρα)
Αλέξης Πορφυριάδης (Πιάνο)
Φωτογραφίες: Κυράνα Γκιόκα

Στον απόηχο μιας ατέρμονης και πεισματικής απεύθυνσης σ’ ένα θεό που ποτέ δεν αποκρίνεται, οι σβησμένες λέξεις μιας Προσευχής σχηματίζονται εκ νέου ως ήχος και κίνηση, συνθέτοντας, άλλοτε σαν ερώτηση κι άλλοτε σαν απάντηση, την εικόνα μιας παράλληλης δράσης και αναμέτρησης, που συγχρόνως εμμένει σε μια ατμόσφαιρα τελετουργίας αλλά και αντιδρά σ’ αυτήν, ως κάτι τετελεσμένο, αναπόφευκτο και ολωσδιόλου μάταιο.

Απρίλιος 2015: Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Music is: Κύκλοι Μουσικής και Ποίησης
Ιούλιος 2015: Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί – Akropoditi DanceFest – Σύρος

Αλέξης Πορφυριάδης
http://www.alexisporfiriadis.blogspot.gr/
Ο Αλέξης Πορφυριάδης είναι συνθέτης και αυτοσχεδιαστής. Σπούδασε πιάνο και μουσικά θεωρητικά (τάξη: Κ.Σιέμπη) στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και κατόπιν σύνθεση στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Graz/Αυστρία (ΜΑ, Postgraduate) με τους Gerd Kühr, Beat Furrer και Mathias Spahlinger. Έχει παρακολουθήσει επίσης μαθήματα σύνθεσης από συνθέτες όπως οι Erich Urbanner, George Aperghis, Enno Pope, Manos Tsangaris. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στον τομέα της σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο Bath-Spa/Ηνωμένο Βασίλειο με υπεύθυνο καθηγητή τον James Saunders.
Συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί στα φεστιβάλ: Festival „Molinar del Segura“ Alicante/ Ισπανία 2006, Φεστιβάλ Δημητρίων Θεσσαλονίκη 2006, a musical minimum festival the Wulf, Los Angeles/ΗΠΑ 2010, SITE Festival Stroud/Ηνωμένο Βασίλειο 2012, ISCM World Music Days 2013 Kosice/Σλοβακία καθώς και σε μεμονωμένες συναυλίες στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Ασχολείται πρακτικά και θεωρητικά με την πειραματική μουσική και με την ένταξη του αυτοσχεδιασμού στην έντεχνη μουσική σύνθεση. Από το 2008 χρησιμοποιεί κυρίως λεκτική και γραφική σημειογραφία για τις συνθέσεις του και προωθεί τον αυτοσχεδιασμό και τις διευρυμένες σημειογραφικές τεχνικές μέσα από εργαστήρια, ομιλίες και σεμινάρια.
Ως αυτοσχεδιαστής έχει συνεργαστεί με μουσικούς, χορευτές και εικαστικούς παρουσιάζοντας παραστάσεις στην Ελλάδα, την Αυστρία και τη Σερβία. Είναι συνιδρυτής της ομάδας αυτοσχεδιασμού 6daEXIt Improvisation Ensemble (https://6daexit.wordpress.com/) με έδρα τη Θεσσαλονίκη και του Music Is Network (http://musicisnetwork.blogspot.gr/) με έδρα την Αθήνα.

Ο Νίκος Παναγιωτάκης γεννήθηκε το 1963. Ξεκίνησε τις σπουδές του στη μουσική μελετώντας κλασική κιθάρα. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά με τον Κώστα Κλάββα και σύνθεση με καθηγητή τον Θόδωρο Αντωνίου. Eχει γράψει πολλά έργα για σόλο όργανα, για μικρά σύνολα, σύνολα μουσικής δωματίου, για ορχήστρα, κονσέρτα. Στα πλαίσια του πανελλήνιου διαγωνισμού σύνθεσης στη μνήμη του Γ.Α. Παπαϊωάνου 1999 το κουαρτέτο εγχόρδων Νο 1 πήρε το 3ο βραβείο και παρουσιάστηκε στο Goethe Institute Athens από το Ελληνικό συγκρότημα σύγχρονης μουσικής της Ένωσης Ελλήνων μουσουργών. Το έργο ‘’Περιστροφές 1 και 2’’ για ορχηστικό σύνολο διακρίθηκε στο 17th Alea III International composition competition 1999 και παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 1999 στο Tsai Performance Center στη Βοστόνη υπό τη διεύθυνση του Θ. Αντωνίου. Διάφορα άλλα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε συναυλίες ή έχουν ηχογραφηθεί. Η σχέση του με τον εκπαιδευτικό χώρο είναι στενή. Διδάσκει ήδη από το 1986, ξεκινώντας ως καθηγητής μοντέρνας κιθάρας. Από το 1991 διδάσκει ανώτερα θεωρητικά και Σύνθεση από το 2002. Από τον Ιανουάριο του 2000 έως το καλοκαίρι του 2006 είχε αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση στο μουσικό τμήμα του Πνευματικού κέντρου του Δήμου Χαϊδαρίου. Από το 2005 έως το καλοκαίρι του 2012 συνεργάστηκε με το Univercity of West London L.C.M. (London College of Music) και το R.G.T. (Registry of Guitar Tutors). Τον Σεπτέμβριο του 2011 δημιούργησε την ιδέα ‘’music is…’ Είναι καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Ωδείο Μουσική Πράξη. Από το 2004 είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.