Συνεχείς διακοπές – Αντιγόνη Γύρα και Αλίκη Αβδελοπούλου
Ένα εργαστήριο κίνησης, αναπνοής, χορού και τραγουδιού για άτομα ώριμης ηλικίας
Η ομάδα Κινητήρας Ω επιστρέφει στο Φεστιβάλ Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί μέσα από ένα εντατικό εργαστήριο κινητικής και φωνητικής έρευνας.
Η Κίνηση της καθημερινότητας αποτελεί βασικό υλικό της σύγχρονης χορογραφικής δημιουργίας. Στο πρώτο μέρος του εργαστηρίου θα εξερευνήσουμε τις άπειρες δυνατότητες που μας δίνει η Κίνηση της Καθημερινότητας έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια χορογραφική σύνθεση. Ταυτόχρονα θα ψάξουμε τι συμβαίνει όταν αυτή η κίνηση διακόπτεται από κάτι έκτακτο, κάτι απροσδόκητο… Τι αλλάζει στην ποιότητα, τη χρήση του χρόνου, του βάρους και της ροής της κίνησης; Επίσης θα δουλέψουμε με την ιδέα του σώματος ως μια μάζα υλική, ψυχική και πνευματική και τι συμβαίνει όταν αυτή η μάζα σπάει. Τέλος, θα μοιραστούμε ιστορίες έκτακτης επικαιρότητας από τη ζωή μας και θα αναρωτηθούμε σχετικά με τον αντίκτυπο που αυτές οι ιστορίες είχαν στο σώμα και την κινητική μας συμπεριφορά.
Στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου και με άξονα πάντα το «ζεύγος» αναπνοή / φωνή, θα εξερευνήσουμε αν και πώς επηρεάζεται η αναπνοή από κάποιο απρόσμενο συμβάν που διακόπτει τη ροή της καθημερινότητας άρα και την ροή της ήρεμης, ακούσιας αναπνοής.
Θέτοντας ερωτήματα και δουλεύοντας με ασκήσεις φωνητικού, ρυθμικού και μουσικού αυτοσχεδιασμού, θα ανακαλύψουμε τι θα μπορούσε να προκαλέσει μια απρόσμενη αλλαγή του ρυθμού αναπνοής στη φωνητική έκφραση, στον λόγο, στο τραγούδι, του καθενός αλλά και της ομάδας.
Στο τέλος του εργαστηρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί παρουσίαση, στο πλαίσιο της διάλεξης της Αντιγόνης Γύρα για την επιχορηγημένη από το ΥΠΠΟΑ σπουδή της με θέμα: “Σύγχρονος Χορός και Χοροθέατρο στην Τρίτη Ηλικία: Σωματικά, Ψυχολογικά, Κοινωνικά Οφέλη /Μια Μελέτη πάνω στη δουλειά της ομάδας ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Ω“.
Ηλικίες: 65+
Επίπεδα: Όλα τα επίπεδα
Αντιγόνη Γύρα
Η Αντιγόνη Γύρα είναι δημιουργός παραστάσεων χορού και θεάτρου, βίντεο αρτ και μάνα τριών μεγάλων παιδιών. Είναι αριστούχος απόφοιτος του LABAN CENTRE LONDON από όπου απέσπασε το Βραβείο Χορογραφίας Αποφοίτων το 1993. Το 1996 ίδρυσε την ομάδα ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ χοροθέαμα με την οποία έχει χορογραφήσει πολλά έργα έως σήμερα με επιχορηγήσεις του ΥΠΠΟ και άλλων φορέων ή αυτόνομα. Ταυτόχρονα, έχει οργανώσει πλειάδα σεμιναρίων και εκπαιδευτικών διαλέξεων για θέματα χορού και θεάτρου.
Έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε πολλές διοργανώσεις και Φεστιβάλ. Το Δεκέμβριο του 2008 δημιούργησε το πρώτο residency centre για παραστατικές τέχνες στην Ελλάδα, το Κινητήρας studio μαζί με τη Βίκυ Αδάμου και τη Φλώρα Καλομοίρη το οποίο προσέφερε στον πολιτιστικό χάρτη της Αθήνας δεκάδες διοργανώσεις έρευνας, ανταλλαγής καλλιτεχνών και καλλιτεχνικής φιλοξενίας ως το καλοκαίρι του 2019. Το 2015 ξανασύστησε τον Κινητήρα ως Καλλιτεχνικό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών (www.kinitiras.com).
Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες και σχήματα στο Εθνικό Θέατρο, στο Ελεύθερο Θέατρο και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών κι Επιδαύρου. Διδάσκει κίνηση και χορογραφία σε επαγγελματικές σχολές από το 1995.
Το όραμά της, η δράση ΕΚ-ΠΛΗΞΗ, φέρνει από το 2012 τον χορό και το σωματικό θέατρο στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (www.ekplixi.com). Επίσης σε συνεργασία με το Kildare Youth Theatre (Newbridge, Ireland) συνδιοργανώνει προγράμματα ανταλλαγής νέων και δια βίου μάθησης μέσα από το θέατρο και τον χορό με άξονες κοινωνικής ευαισθητοποίησης (lgbtq+, προσφυγικό, ρητορική του μίσους κ.α)
Τέλος, από τον Δεκέμβριο του 2019 και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχει σχεδιάσει και πραγματοποιήσει με υποστήριξη από φορείς του εξωτερικού και το ΥΠΠΟΑ δύο χορογραφικές έρευνες. Η πρώτη είχε το θέμα «Feminity in Transition» όπου μαζί με άλλες χορογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό δημιούργησαν 10 σόλι εξερευνώντας την μετάβαση της θηλυκότητας στην εποχή μας. Η δεύτερη είχε θέμα τον σύγχρονο χορό στην Τρίτη ηλικία όπου έγινε μια ενδελεχής μελέτη στη δουλειά της ομάδας Κινητήρας Ω (ώριμη ηλικία) και στη δουλειά αντίστοιχων ομάδων στο εξωτερικό με σκοπό να συζητηθούν τα κοινωνικά και ψυχολογικά οφέλη της ενασχόλησης με τον χορό στην Τρίτη ηλικία, να οργανωθεί ασκησεολόγιο και να εμπνευστούν κι άλλοι/ες εργαζόμενοι/ες στον χορό να ασχοληθούν με αυτόν τον τομέα.
Αλίκη Αβδελοπούλου
Η Αλίκη Αβδελοπούλου είναι γέννημα θρέμμα Αθηναία.
Υπότροφος και απόφοιτος Εθνικού Θεάτρου, σπούδασε πιάνο και θεωρία μουσικής στο Εθνικό Ωδείο και φωνή με την A. Leigh και τη Μ. Γεμεντζάκη και εκπαιδεύτηκε στο θέατρο και τη μουσική σε διάφορα προγράμματα και σεμινάρια.
Ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας «Βιομηχανική» και του θεάτρου «Λιθογραφείον» στην Πάτρα.
Από το 2006 είναι μέλος του Καλλιτεχνικού Δικτύου του Κινητήρα και δίδαξε σε πρόγραμμα Erasmus (Crooked House Theatre Company – Kairos Youth Exchange – Ιρλανδία ‘18) και σεμινάρια (Kinitiras studio).
Από το 2017, διδάσκει φωνή και θέατρο στην ομάδα Κινητήρας Ω (άνω των 65) (stAGE festival – Γερμανία ’18 / Seven to Seventh της Ana Sánchez-Colberg – Summer Nostos Festival – Ι. Σ. Ν. ’19 / Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Παραστατικών Τεχνών Akropoditi DanceFest – Σύρος ‘21).
Μέλος της Μικτής Χορωδίας ΟΤΕ Αθηνών για μια δεκαετία με συμμετοχές και διακρίσεις σε ελληνικά και διεθνή χορωδιακά φεστιβάλ και τώρα μέλος της χορωδίας του Εθνικού Ωδείου (παράρτημα Νέας Σμύρνης).
Από το 1995 συνεργάζεται επαγγελματικά με αθηναϊκούς θιάσους και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. σε έργα ρεπερτορίου, musical και χοροθέατρο, ως ηθοποιός, βοηθός σκηνοθέτη, βοηθός μουσικού, στη διεύθυνση παραγωγής και στη φωνητική διδασκαλία, με συμμετοχές σε ελληνικά και διεθνή θεατρικά φεστιβάλ με σημαντικούς δημιουργούς όπως οι Σ. Ευαγγελάτος, Α. Αντύπας, Ε. Καραΐνδρου, Σ. Τσακίρης, Δ. Αβδελιώδης, Γ. Θεοφάνους, Φ. Ευαγγελινός, Κ. Σαμαρά, Α. Γύρα, Β. Μυριανθόπουλος, Φ. Δίπλας, Β. Αδάμου κ.α.
Ως front woman του electro duo “MONITOR” αλλά και ατομικά, έχει δισκογραφικές συμμετοχές, αλλά και συμμετοχές σε συναυλίες και μουσικές βραδιές με διάφορα μουσικά σχήματα.
Σκηνοθέτησε τη μονόπρακτη όπερα “La Voix Humain” και συνεργάστηκε σε τηλεοπτικά talent shows (“Music School” και “Junior Music Stars”) ως vocal coach.