Hymen – Νάγια Τ. Καρακώστα

Κύπρος

Πώς μιλάμε για τα γυναικεία σώματα μας;
Ποιο το αφήγημα που αυτά φέρουν;
Πώς τα σώματα μας γίνονται ντοκουμέντο;

Η περφόρμανς- ντοκουμέντο “Hymen” αποτελεί την τελική παρουσίαση του πρότζεκτ Discovering our Under/Pants της ηθοποιού και περφόρμερ Νάγιας Τ. Καρακώστα στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας και καλλιτεχνικής ανάπτυξης Moving the New στη Στέγη Χορού Λεμεσού. Το πρότζεκτ γεννήθηκε από την ανάγκη μας με την Ελένη Αναστασίου να μιλήσουμε για τα γυναικεία σώματά (μας), την αυτοδιάθεση και τις απολαύσεις αυτών μέσα από τις πρακτικές του Θεάτρου Ντοκουμέντο. Η ανάγκη έγινε έρευνα και η έρευνα παράσταση (‘’Under/pants’’ part 1).
Στη συνέχεια η έρευνα διευρύνθηκε και εξελίχθηκε σε βιωματικά εργαστήρια/ workshop σχετικά με τα γυναικεία σώματά και για όσα αυτά φέρουν -ως αναμνήσεις, ως εμπειρίες, ως ύλη. Χρησιμοποιώντας το υλικό που προήλθε από αυτά τα βιωματικά εργαστήρια/ workshop, η περφόρμανς- ντοκουμέντο εξερευνά το πώς η αφήγηση του σώματος του πραγματικού (συνεντευξιαζόμενες γυναίκες) επηρεάζει το σώμα της δημιουργού ως περφόρμερ και πώς μπορεί αυτό “το άλλο σώμα” και όσα αυτό φέρει να μετουσιωθεί δραματουργικά και παραστατικά σε ένα καινούργιο καλλιτεχνικό αποτύπωμα.

Διάρκεια: 25 λεπτά

Όλη αυτή η έρευνα θα ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί χωρίς τη στήριξη αυτών των γυναικών, οι οποίες βοήθησαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε όλη αυτήν την πολύμηνη διαδικασία και τις οποίες ευχαριστώ θερμά. Και τις βάζω ως συντελέστριες του πρότζεκτ:
Αγγελική Σίγουρου
Αγγέλω Παπαγγελοδήμου
Αντριάνα Ευθυμίου
Αριάδνη Ψυχογιοπούλου
Αφροδίτη Σκίννερ
Βιβή Σκλιά
Γεωργία Γκλεούδη
Δήμητρα Καμάρη
Ειρήνη Κάππου
Έλενα Τακκούσιη
Έλενα Σαμμούτα
Ελένη Αναστασίου
Ελένη Βάρδα
Ελευθερία Σωκράτους
Έμιλυ Κάτλερ
Κωνσταντίνα Σκαλιώντα
Μαρία Κασάπη
Μαριέλα Νέστορα
Μάριαν Κυπριανού
Μαρίνα Κακουλλή
Μπελίντα Παπαβασιλείου
Σόφι Καμένου
Τροοδία Θεοδώρου
Ροδιά Βόμβολου

Το έργο έχει παρουσιαστεί στο:
Φεστιβάλ ”Open House” που διοργανώνει η Στέγη Χορού Λεμεσού, ως αποτέλεσμα του προγράμματος φιλοξενίας και καλλιτεχνικής ανάπτυξης ‘’Moving the New’’.
2/10/21

Νάγια Τ. Καρακώστα

Απόφοιτη του τμήματος Θεάτρου της Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
Κατεύθυνση Υποκριτικής.
Ως ηθοποιός συνεργάστηκε με την Ελένη Αναστασίου στο έργο «Under/pants», ένα θέατρο ντοκουμέντο για τον γυναικείο αυνανισμό, το οποίο συνέγραψαν και παρουσίασαν σε φεστιβάλ της Κύπρου. Η ίδια εξέλιξε την έρευνα επ’ αυτού μέσω του προγράμματος φιλοξενίας «Moving the New» της Στέγης Χορού Λεμεσού με την περφόρμανς-ντοκουμέντο «Hymen». Με την E.Αναστασίου ίδρυσαν επίσης την ομάδα θεάτρου βαλίτσας «Intra Portas» που πραγματοποιεί εφηβικές παραστάσεις σε σχολεία σε όλη την Κύπρο.
Ως ηθοποιός συνεργάστηκε επίσης με τις/τους Στάμο Τσάμη, Πάρη Προκοπίου, Ναστάζια Χριστοδούλου, Άρη Στεφανή, Μαγδαλένα Ζήρα, Αστέρη Πελτέκη, Λούη Πατσιά, Θέμη Θεοχάρογλου, Έρση Βασιλικιώτη, Στέργιο Nτινόπουλο κ.α σε θεατρικές παραστάσεις, ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Συνεργάστηκε με το YouthMakerspace Λάρνακας στον σχεδιασμό, δημιουργία και εκφώνηση του stop-motion Animation «Ιστορίες Θαρραλέων Γυναικών». Ακόμη σε συνεργασία με το Makers Will Make ετοιμάζεται να λανσάρει τη σειρά εκπαιδευτικών παιχνιδιών «Makers Will Make Toys» βασισμένα στην Κυπριακή παράδοση μέσω της χρήσης Digital Fabrication (laser cutter κτλ).
Ως θεατροπαιδαγωγός διδάσκει εργαστήρια Θεατρικού Παιχνιδιού και Εκπαιδευτικού Δράματος σε ομάδες όλων των ηλικιών από το 2013. Ενδεικτικά σχεδίασε και εμψύχωσε ένα 40ωρο σεμινάριο με θέμα ”το Θεατρικό Παιχνίδι ως μέσο διδασκαλίας των σχολικών μαθημάτων”, το οποίο πραγματοποίησε σε Κύπρο και Ελλάδα σε εκπαιδευτικούς (ΘΟΚ, Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας, Mediterranean College κτλ.).
Θεατρικά της έργα έγιναν αποδεκτά προς επεξεργασία και παρουσίαση από το πρόγραμμα «Play On» του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Διετέλεσε μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του 32ου και 34ου Παγκύπριου Ερασιτεχνικού Φεστιβάλ Θεάτρου. Είναι μέλος του Δ.Σ του Κυπριακού Κέντρου Θεάτρου για Παιδιά και Νέους (ASSITEJ).

Ελένη Αναστασίου

Υποψήφια διδάκτωρ Θεατρολογίας στο Τμήμα Θεάτρου της Καλών Τεχνών ΑΠΘ. Είναι απόφοιτη του ίδιου τμήματος (κατεύθυνση Δραματολογία – Παραστασιολογία) και του μεταπτυχιακού προγράμματός του με τίτλο «Η θεατρική παράσταση: ιστορία, θεωρία και πρακτική». Έχει εργαστεί στο Τμήμα Ερευνών ΑΠΘ (2014-2015) ενώ μέχρι στιγμής έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις της για το κυπριακό θέατρο σε συνέδρια των ΕΚΠΑ, Πανεπιστήμιο Κύπρου και Frederick University.
Επαγγελματική Εμπειρία
Έχει γράψει και σκηνοθετήσει τις θεατρικές παραστάσεις:
• 30΄ Ορέστης Ισμήνη (Μικρό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, 2015, Κύπρος)
• Θέλω να πω ήμουν απλά ένα παιδί (TheYardResidency19, ΜΙΤΟΣ 2019, Κύπρος).
• Under/pants (Φεστιβάλ +αξή, Συνεργείο 2020 / «Nicosia Pop Up» , Δημοτικό Κέντρο Τεχνών του Δήμου Λευκωσίας (NIMAC), 2021 / Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας , 2021 -Κύπρος)
Έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία και την παραγωγή των εφηβικών παραστάσεων βαλίτσα(ΙΝTRA PORTAS 2016-2020, Κύπρος):
• Η ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας, του Τάσου Αγγελόπουλου
• #Το δωμάτιο του Γιώργου, του Τάσου Αγγελόπουλου
• «Let me tell you about a myth»
Έχει αναλάβει την σκηνοθετική επιμέλεια του θεατρικού αναλογίου Οι απόγονοι (ΚΘΒΕ, 2014, Φόρουμ Σύγχρονης Δραματουργίας, Ελλάδα) και πρόσφατα συμμετείχε ως σκηνοθέτις στο «The 24hour Plays» που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο στο πλαίσιο του Summer Edition 2020 του Διενθούς Φεστιβάλ Λευκωσίας.
Ως οργάνωση παραγωγής έχει αναλάβει παραστάσεις θεάτρου και χορού στην Ελλάδα («Dance me to the end of Greece», «Lola’s Project», «Safety net») και τηλεοπτικές εκπομπές στην Κύπρο («Μια βαλίτσα γεύσεις», «Πάμε Ευρώπη» – SIGMA).
Ως βοηθός σκηνοθέτη έχει δουλέψει στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Το Τίμημα του Α. Μiller – σκηνοθεσία: Άσπα Καλλιάνη, 2014, Παράνομη Οδήγηση της P. Vogel, σκηνοθεσία: Άσπα Καλλιάνη, 2015), στο Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (Όρνιθες του Αριστοφάνη, σκηνοθεσία: Βαρνάβας Κυριαζής, 2014, Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα, σκηνοθεσία: Λέα Μαλένη 2018), στη θεατρική ομάδα Persona (Το μικρό πόνυ, σκηνοθεσία: Λέα Μαλένη, 2016, Η πολύχρωμη ιστορία της Φρίντα Κάλο, σκηνοθεσία: Λέα Μαλένη 2018, Το κτήνος στο φεγγάρι, σκηνοθεσία: Λέα Μαλένη, 2020) Έχει εργαστεί κατά περιόδους στα Τμήμα Εκδόσεων και Δημοσίων Σχέσεων ΘΟΚ (2017-2018), Τμήμα Θεατρικής Ανάπτυξης ΘΟΚ (2017) και Θεατρικό Μουσείο Κύπρου (2016).
Αυτή την περίοδο είναι μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης Παραστάσεων του ΘΟΚ.

Ροδιά Βόμβολου

Δραματουργός και ερευνήτρια του χορού και της performance με βάση της το Άμστερνταμ και την Αθήνα. Αυτή τη στιγμή, εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή στο Department of Media and Performance Studies του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης (Ολλανδία), ερευνώντας τον τρόπο (αυτο-) προσδιορισμού του δραματουργού του χορού μέσα στο σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο και στο πεδίο της γνώσης. Ως Υπότροφος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο με Άριστα, στο πρόγραμμα Contemporary Theatre, Dance and Dramaturgy στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης (2017-2018). Επιπλέον, είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. (2011-2017) στην κατεύθυνση Δραματολογίας-Παραστασιολογίας. Με υποτροφία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το 2016 παρακολούθησε ένα τετράμηνο κύκλο μαθημάτων πάνω στο θέατρο και το χορό στο York University (Τορόντο, Καναδάς). Ως δραματουργός χορού και μέντορας συνεργάζεται με οργανισμούς και dance houses στην Ευρώπη (Dansmakers Αmsterdam, Dansateliers Rotterdam, Circustruction Rotterdam, Dance House Lemesos, Dance Days Chania, ZfinMalta κ.α.) καθώς και με ανεξάρτητους καλλιτέχνες στην Ολλανδία (Fernando Belfiore κ.α.), την Ελλάδα (Δανάη Θεοδωρίδου, Πέρσα Σταματοπούλου, Ιωάννα Αγγελοπούλου, Ελένη Μυλωνά, Ευτυχία Στεφάνου, Αναστασία Βαλσαμάκη, Νεφέλη Αστερίου κ.α.) και την Κύπρο (Πέτρος Κοναρρής, Κωνσταντίνα Σκαλιώντα κ.α.). Από το 2019 είναι η μέντορας και επιμελήτρια του προγράμματος καλλιτεχνικής ανάπτυξης «Moving the New» της Στέγης Χορού Λεμεσού. Επιπλέον, επιμελείται μαζί με την Έλενα Νοβάκοβιτς, το πρότζεκτ «Infinite Potentials: Choreographic Traces», μια σειρά από διαδραστικές συζητήσεις γύρω από την έννοια της σύγχρονης χορογραφίας.

The event is finished.

Ημερομηνία

18 Ιούλ 2022
Expired!

Ώρα

21:30

Τοποθεσία

Βυρσοδεψείο Κορνηλάκη-Δενδρινού
Ηρ. Πολυτεχνείου 98, Ερμούπολη
Κατηγορία

    Join our Newsletter

    We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.

      Newsletter

        Newsletter