ΔΙΑΛΕΞΗ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Σύγχρονος Χορός και Τρίτη Ηλικία – Αντιγόνη Γύρα
Διάλεξη – Παρουσίαση της Αντιγόνης Γύρα με θέμα:
«Σύγχρονος Χορός και Τρίτη Ηλικία: Μια μελέτη πάνω στη δουλειά της ομάδας ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Ω»
«Ελπίζω η μελέτη αυτή να αποτελέσει την αρχή και την έμπνευση για επαγγελματίες, σπουδαστές, ερασιτέχνες του χορού, αλλά για και κάθε άνθρωπο που αγαπά τον χορό ώστε όλοι μαζί να συνεισφέρουμε σε ένα δημιουργικό μεγάλωμα της ανθρωπότητας κατά το οποίο η σωματική και η χορευτική έκφραση θα πρωτοστατήσουν στον δρόμο για την ελευθερία. Αυτή τη μοναδική ελευθερία που πηγάζει από τα άτομα που φέρουν σώματα που αγαπούν, αναγνωρίζουν, φροντίζουν και είναι ανοιχτά στις νέες ιδέες ανεξάρτητα από την ημερομηνία γέννησης που αναγράφεται στην ταυτότητα τους.» Α.Γ
Η ανθρωπότητα μεγαλώνει – γερνάει περισσότερο από ποτέ στην ιστορία της, γεννιούνται όλο και λιγότεροι άνθρωποι ενώ το προσδόκιμο της ζωής αυξάνεται διαρκώς. Πιθανότατα για αυτόν τον λόγο η κουλτούρα της αντιγήρανσης εξελίσσεται ανάλογα προκειμένου να προλάβει με κάθε τρόπο τη γήρανση της ανθρωπότητας. Είναι άραγε λειτουργικοί οι τρόποι με τους οποίους το κυρίαρχο ρεύμα επιλέγει να αντιμετωπίσει τα γηρατειά; Στοχοποιώντας το μεγάλωμα, περιθωριοποιώντας τους ηλικιωμένους και τους υπερήλικες ανθρώπους, επιβάλλοντας τον όρο «ασθενής» προκειμένου να προωθηθούν αντιγηραντικές θεραπείες καλλωπισμού και άλλα πολλά;
Ποια είναι η θέση της τέχνης και συγκεκριμένα του χορού και των ανθρώπων του σε σχέση με τα παραπάνω; Πώς αποτελεί πολιτική και κοινωνική στάση η ελεύθερη πρόσβαση στον σύγχρονο χορό για κάθε άνθρωπο που θέλει να χορέψει ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, κοινωνική τάξη, φυλή; Πώς προσεγγίζουμε τα παραπάνω ερωτήματα στην ομάδα ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Ω και πώς αυτή η ομάδα μπορεί να αποτελέσει ένα πρότυπο από το οποίο μπορούν να εμπνευστούν συνάδελφοι ώστε να χτιστούν αντίστοιχες ομάδες σε ολόκληρη την Ελλάδα;
Η ενασχόληση των επαγγελματιών του χορού με δράσεις και παραστάσεις για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας κατατάσσεται στον τομέα του community dance στον οποίο ο Κινητήρας έχει επενδύσει ιδιαίτερα και με διαφορετικούς τρόπους από το 1996 που ιδρύθηκε.
Η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε μέσα στην πανδημία και είχε αρχικό σκοπό να καταγράψει πώς η ενασχόληση με την τέχνη του σύγχρονου χορού και του χοροθεάτρου στην τρίτη ηλικία, μπορεί να αναπτύξει τη συνείδηση του ηλικιωμένου ατόμου και να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής του χρησιμοποιώντας σα μοντέλο τη δουλειά που γίνεται στην ομάδα ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Ω.
H Αντιγόνη Γύρα, σε συνεργασία με τις Ιωάννα Καμπυλαυκά, Αλίκη Αβδελοπούλου και Πολένα Κόλλια Πέτερσεν, θέλησε να καλύψει εν μέρει το κενό που υπάρχει σε σχέση με τη συγκεκριμένη θεματική στον ερευνητικό τομέα και να συνεισφέρει στο χτίσιμο ισχυρότερων επαγγελματικών δικτύων πρακτικής του σύγχρονου χορού στην Τρίτη ηλικία.
Στη μελέτη συνεισέφεραν σημαντικά οι γυναίκες της ομάδας ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Ω, άτομα-πρότυπα που ξέρουν να γιορτάζουν καθημερινά τη ζωή και αποτελούν έμπνευση για την εξέλιξη του τομέα του σύγχρονου χορού στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Ταυτόχρονα, επτά γυναίκες επαγγελματίες από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης και από ένα αρκετά ευρύ ηλικιακό φάσμα, οι οποίες ασχολούνται συστηματικά με τον χορό σε μεγαλύτερες ηλικίες, μοιράστηκαν με γενναιοδωρία τον χρόνο τους, την εμπειρία, τη γνώση, την αλήθεια τους και τον ενθουσιασμό για τη δουλειά -καλλιτεχνική και εκπαιδευτική- με μεγαλύτερους ανθρώπους (Πατρίσια Απέργη, Stella Howard, Emily Jenkins, Παναγιώτα Καλλιμάνη, Γεωργία Μαυραγάνη,Nοnne Mai Svalholm, Lisa Thomas).
Κατά τη διάρκεια της διάλεξης θα παρουσιαστούν μικρές στιγμές από το εργαστήριο «Συνεχείς Διακοπές» που θα πραγματοποιήσουν στο 9o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Παραστατικών Τεχνών Akropoditi DanceFest 2022 η Αντιγόνη Γύρα και η Αλίκη Αβδελοπούλου.
Πάρτε μια γεύση: https://www.youtube.com/watch?v=HjTruL4R45o
Διάρκεια: 60 λεπτά
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με επιχορήγηση κι αιγίδα του ΥΠΠΟΑ
Αντιγόνη Γύρα
Η Αντιγόνη Γύρα είναι δημιουργός παραστάσεων χορού και θεάτρου, βίντεο αρτ και μάνα τριών μεγάλων παιδιών. Είναι αριστούχος απόφοιτος του LABAN CENTRE LONDON από όπου απέσπασε το Βραβείο Χορογραφίας Αποφοίτων το 1993. Το 1996 ίδρυσε την ομάδα ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ χοροθέαμα με την οποία έχει χορογραφήσει πολλά έργα έως σήμερα με επιχορηγήσεις του ΥΠΠΟ και άλλων φορέων ή αυτόνομα. Ταυτόχρονα, έχει οργανώσει πλειάδα σεμιναρίων και εκπαιδευτικών διαλέξεων για θέματα χορού και θεάτρου.
Έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε πολλές διοργανώσεις και Φεστιβάλ. Το Δεκέμβριο του 2008 δημιούργησε το πρώτο residency centre για παραστατικές τέχνες στην Ελλάδα, το Κινητήρας studio μαζί με τη Βίκυ Αδάμου και τη Φλώρα Καλομοίρη το οποίο προσέφερε στον πολιτιστικό χάρτη της Αθήνας δεκάδες διοργανώσεις έρευνας, ανταλλαγής καλλιτεχνών και καλλιτεχνικής φιλοξενίας ως το καλοκαίρι του 2019. Το 2015 ξανασύστησε τον Κινητήρα ως Καλλιτεχνικό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών (www.kinitiras.com).
Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες και σχήματα στο Εθνικό Θέατρο, στο Ελεύθερο Θέατρο και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών κι Επιδαύρου. Διδάσκει κίνηση και χορογραφία σε επαγγελματικές σχολές από το 1995.
Το όραμά της, η δράση ΕΚ-ΠΛΗΞΗ, φέρνει από το 2012 τον χορό και το σωματικό θέατρο στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (www.ekplixi.com). Επίσης σε συνεργασία με το Kildare Youth Theatre (Newbridge, Ireland) συνδιοργανώνει προγράμματα ανταλλαγής νέων και δια βίου μάθησης μέσα από το θέατρο και τον χορό με άξονες κοινωνικής ευαισθητοποίησης (lgbtq+, προσφυγικό, ρητορική του μίσους κ.α)
Τέλος, από τον Δεκέμβριο του 2019 και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχει σχεδιάσει και πραγματοποιήσει με υποστήριξη από φορείς του εξωτερικού και το ΥΠΠΟΑ δύο χορογραφικές έρευνες. Η πρώτη είχε το θέμα «Feminity in Transition» όπου μαζί με άλλες χορογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό δημιούργησαν 10 σόλι εξερευνώντας την μετάβαση της θηλυκότητας στην εποχή μας. Η δεύτερη είχε θέμα τον σύγχρονο χορό στην Τρίτη ηλικία όπου έγινε μια ενδελεχής μελέτη στη δουλειά της ομάδας Κινητήρας Ω (ώριμη ηλικία) και στη δουλειά αντίστοιχων ομάδων στο εξωτερικό με σκοπό να συζητηθούν τα κοινωνικά και ψυχολογικά οφέλη της ενασχόλησης με τον χορό στην Τρίτη ηλικία, να οργανωθεί ασκησεολόγιο και να εμπνευστούν κι άλλοι/ες εργαζόμενοι/ες στον χορό να ασχοληθούν με αυτόν τον τομέα.