20 – 26/05/24
Παραστατικές Τέχνες – Μουσική
Τίτλος πρότζεκτ: “Ένα βήμα που λείπει”
Ελλάδα
Περιγραφή του πρότζεκτ:
Έχοντας ως αφετηρία το αμοιβαίο ενδιαφέρον μας για την παραδοσιακή μουσική και τους χορούς ανά τον ελλαδικό χώρο -ως μουσικός και ως χορεύτρια– διερωτόμαστε με ποιους τρόπους μπορούμε να συνδημιουργήσουμε επηρεασμένοι από αυτά.
Θέτοντας ως βάση συγκεκριμένους βηματισμούς, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, μέτρα, ρυθμούς, καταγωγή, θα επιχειρήσουμε να μελετήσουμε την κινησιολογία που δημιουργείται καθώς και το πώς κινείται κάποιος ως μονάδα. Οι παραδοσιακοί χοροί του τόπου μας είναι εξ ορισμού ομαδικοί (ή δυαδικοί). Τι αλλάζει όταν τους αφαιρούμε ένα τόσο βασικό χαρακτηριστικό;
Επιλέγοντας και μελετώντας ορισμένες μουσικές με διαφορετικά ύφη, μέτρα, ενορχηστρώσεις, νοήματα, συμβολισμούς, θεματικές, θα επιχειρήσουμε να εξάγουμε στοιχεία από αυτές, να ηχογραφήσουμε ήχους συνδεδεμένους με αναμνήσεις σχετικές με την παράδοση και τη δική μας αντίληψη για αυτήν και τελικά να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο για ζωντανή εκτέλεση ηλεκτροακουστικής μουσικής.
Όλα αυτά σε μία εναρμονισμένη συνάντηση κίνησης και ήχου.
Ανοιχτή παρουσίαση: Σάββατο 25 Μαΐου 2024
21:30, Ελεύθερη Είσοδος
Co existing – Εργαστήριο αυτοσχεδιασμού για χορευτές/τριες και μουσικούς
Σάββατο 25 Μαΐου 2024, 17:00-19:00
Κυριακή 26 Μαΐου 2024, 12:00-15:00
Ελεύθερη Συμμετοχή
Όλγα Καλαντζή
Η Όλγα Καλαντζή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994. Σπούδασε στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στη Σύρο και στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Ακτίνα στην Αθήνα. Έχει συνεργαστεί με το Χοροθέατρο Ακροποδητί στη Σύρο και την SQx Dance Company στον Καναδά. Πλέον ζει στην Αθήνα και διδάσκει παραδοσιακούς χορούς μαζί με τον Ανδρέα Σεγδίτσα. Το 2023 παρουσίασε το σόλο της “WRAP: a pocket guide to never escaping yourself” στην Αθήνα, την Πορτογαλία και την Τουρκία και πήρε μέρος στα θεατρικά βραβεία κοινού All4fun στον κινηματογράφο Ideal. Eπίσης, συνεργάζεται με την Collective Spine για το έργο “La Soirée”.
Την ενδιαφέρουν οι πρακτικές, τα εργαλεία αυτοσχεδιασμού και η έρευνα στοιχείων όπως η ελευθερία και ο περιορισμός, η τάξη και η αταξία, η μορφή και η αμορφία, καθώς και η συνεργασία και η ενδυνάμωση της σύνδεσης μεταξύ των ανθρώπων.
https://vimeo.com/867540517
Φίλιππος Ράσκοβιτς
Ο Φίλιππος Ράσκοβιτς είναι συνθέτης και αυτοσχεδιαστής από την Αθήνα με έδρα το Βίλνιους. Το 2021 ολοκλήρωσε το οπτικοακουστικό έργο “Echo Chambers” σε συνεργασία με τον γλύπτη Δ. Ταμπάκη κατά τη διάρκεια του FUGA residency στην Ισπανία, και μαζί με την κολεκτίβα Un.Processed Realities δημιούργησαν το “POST EUROPEAN RAGEROOM TM”, μια performance και έκθεση που παρουσιάστηκε στο Centrum Berlin.
Ως αυτοσχεδιαστής, κυκλοφόρησε την πρώτη του δουλεία “gentle presence” το 2020 και έχει εμφανιστεί μεταξύ άλλων στο Fylkingen, State51 Studios, Flatterschafft – Basel, και Studium P. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του “illucid trio” με τους K.Jusinskas και G.Steponavičius. Το 2019 συνίδρυσε την κολεκτίβα και το φεστιβάλ KRAMA, μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να παρουσιάσει μια νέα οπτική μέσα στην καλλιτεχνική σκηνή της Αθήνας.
www.raskovicfilippos.com
Ανατροφοδότηση
Η Όλγα Καλαντζή είναι χορεύτρια με αγάπη για τον αυτοσχεδιασμό και την στιγμιαία σύνθεση. Την ενδιαφέρουν οι πρακτικές, τα εργαλεία αυτοσχεδιασμού και η έρευνα στοιχείων όπως η ελευθερία και ο περιορισμός, η τάξη και η αταξία, η μορφή και η αμορφία, καθώς και η συνεργασία και η ενδυνάμωση της σύνδεσης μεταξύ των ανθρώπων. Επιπλέον, διδάσκει παραδοσιακούς χορούς και έχει άμεση επαφή με τους βηματισμούς και τις μουσικές της παράδοσης του Ελλαδικού χώρου.
Ο Φίλιππος Ράσκοβιτς είναι συνθέτης και αυτοσχεδιαστής από την Αθήνα με έδρα το Βίλνιους. Επίσης με αγάπη και ενασχόληση με τον αυτοσχεδιασμό και την παράδοση, τον ενδιαφέρουν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να εντάξει το παραδοσιακό στοιχείο στη μουσική του.
Οι δυο μας όντας φίλοι από νεαρή ηλικία, αποφασίσαμε για πρώτη φορά να συνεργαστούμε δημιουργώντας μια performance που συναδυάζει τις πλευρές του καθενός, πάνω στο ίδιο νόμισμα.
Ξεκινήσαμε έχοντας ως αφετηρία το αμοιβαίο ενδιαφέρον μας για την παραδοσιακή μουσική και τους χορούς ανά τον ελλαδικό χώρο –ως μουσικός και ως χορεύτρια– και διερωτηθήκαμε με ποιους τρόπους μπορούμε να συνδημιουργήσουμε επηρεασμένοι από αυτά.
Θέτοντας ως βάση συγκεκριμένους βηματισμούς, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, μέτρα, ρυθμούς, καταγωγή, επιχειρήσαμε να μελετήσουμε την κινησιολογία που δημιουργείται καθώς και το πώς κινείται κάποιος ως μονάδα. Οι παραδοσιακοί χοροί του τόπου μας είναι εξ ορισμού ομαδικοί (ή δυαδικοί). Τι αλλάζει όταν τους αφαιρούμε ένα τόσο βασικό χαρακτηριστικό;
Επιλέγοντας και μελετώντας ορισμένες μουσικές με διαφορετικά ύφη, μέτρα, ενορχηστρώσεις, νοήματα, συμβολισμούς, θεματικές, επιχειρήσαμε να εξάγουμε στοιχεία από αυτές, ηχογραφήσαμε ήχους συνδεδεμένους με αναμνήσεις σχετικές με την παράδοση και τη δική μας αντίληψη για αυτήν και τελικά δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο για ζωντανή εκτέλεση ηλεκτροακουστικής μουσικής.
Όλα αυτά σε μία εναρμονισμένη συνάντηση κίνησης και ήχου.
Τίποτα από όλα αυτά δε θα μπορούσε να έχει συμβεί χωρίς το Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί. Μας έδωσε την ευκαιρία να μείνουμε στο χώρο για μία εβδομάδα ώστε να κάνουμε την έρευνά μας πραγματικότητα. Το residency μας έλαβε χώρα τον Μάιο του 2024.
Είναι μία μοναδική εμπειρία, σε έναν από τους πιο ζεστούς και φιλόξενους χώρους που έχουμε συναντήσει ποτέ. Το γεγονός ότι σου προσφέρεται ένας χώρος στον οποίο μένεις και ταυτόχρονα τον χρησιμοποιείς για να εξερευνήσεις και να δημιουργήσεις, είναι από μόνο του πολύ ιδιαίτερο. Οι άνθρωποι και το περιβάλλον του νησιού είναι σίγουρα παράγοντες που επηρεάζουν τη δημιουργική διαδικασία. Όταν ο χώρος και ο κόσμος σε αγκαλιάζει, η βοήθεια που προσφέρουν στο έργο είναι αμέριστη.
Ταυτόχρονα με την έρευνα και τη δημιουργία μας, την οποία και παρουσιάσαμε στο τέλος του residency, δώσαμε και ένα εργαστήριο αυτοσχεδιασμού για χορευτές/τριες και μουσικούς όπου προσεγγίσαμε τη δυναμική μεταξύ χορού και μουσικής, ξεκινώντας από δύο βασικούς παράγοντες, το σώμα και τον χώρο. Μέσω ασκήσεων με επίκεντρο τη σωματική επίγνωση, τη σχέση μας με τον χώρο και την αλληλεπίδραση, διευρύναμε την παρατηρητικότητά μας και κατ’ επέκταση την επικοινωνία μεταξύ μουσικών και χορευτών/τριων, ενδυναμώνοντας έτσι τη σύνδεση της ομάδας. Αυτοσχεδιάσαμε σε μία συλλογική διαδικασία, τροφοδοτούμενη ισότιμα από όλους/ες τους/τις συμμετέχοντες/ουσες, δημιουργώντας τελικά ένα δυναμικό και ζωντανό περιβάλλον. Θελήσαμε να υπάρξουμε όλοι μαζί στο παρόν, δημιουργώντας μία νέα σύνθεση, πέρα από τη διάκριση μουσικής και χορού.
Η ανταπόκριση από τον κόσμο ήταν συγκινητική και αρκετά βοηθητική για την δική μας προσωπική έρευνα. Ανακαλύψαμε πράγματα που δε φανταζόμασταν και πήραμε feedback που σίγουρα μας βοήθησε να εξελιχθούμε οι ίδιοι αλλά και να εξελίξουμε το έργο μας.
Είμαστε ευγνώμονες προς όλες/ους για αυτήν την εμπειρία.
Φωτογραφίες: Ξένη Κοττάκη